VS geven EU meer waarborgen voor data privacy

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een decreet uitgevaardigd dat de weerstand tegen de opslag van privacygevoelige gegevens in de Verenigde Staten moet wegnemen.

Dit presidentiele besluit geeft uitvoering aan het principeakkoord dat de EU en de VS afgelopen maart bereikten op gebied van data-privacy. Het decreet introduceert nieuwe bindende waarborgen die bedrijven bij de overdracht van persoonsgegevens naar de VS meer juridische bescherming bieden.

De Europese Commissie verwacht dat hiermee de kou uit de lucht is voor het Hof van Justitie van de EU. Het hof verklaarde in juli 2020 de Privacy Shield-overeenkomst tussen de EU en de VS ongeldig. Teams van de EU en de VS werkten de afgelopen zes maanden aan de uitwerking van het principeakkoord en de vertaling hiervan naar een wettelijk kader.

Schrems II

Om de bezwaren van het Hof in het Schrems II-arrest weg te nemen, mogen Amerikaanse inlichtingendiensten niet meer ongebreideld in de data van EU-burgers rondneuzen. Ze hebben alleen toegang tot gegevens die echt nodig zijn voor de nationale veiligheid. Daarbij geldt een zekere proportionaliteit.

Bovendien heeft Biden een nieuw verhaal-mechanisme opgetuigd. EU-burgers kunnen een klacht indienen bij een functionaris, die erop toeziet dat Amerikaanse inlichtingendiensten de privacywetten naleven en fundamentele rechten eerbiedigen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen