Skip to main content

VS geven EU meer waarborgen voor data privacy

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een decreet uitgevaardigd dat de weerstand tegen de opslag van privacygevoelige gegevens in de Verenigde Staten moet wegnemen.

Dit presidentiele besluit geeft uitvoering aan het principeakkoord dat de EU en de VS afgelopen maart bereikten op gebied van data-privacy. Het decreet introduceert nieuwe bindende waarborgen die bedrijven bij de overdracht van persoonsgegevens naar de VS meer juridische bescherming bieden.

De Europese Commissie verwacht dat hiermee de kou uit de lucht is voor het Hof van Justitie van de EU. Het hof verklaarde in juli 2020 de Privacy Shield-overeenkomst tussen de EU en de VS ongeldig. Teams van de EU en de VS werkten de afgelopen zes maanden aan de uitwerking van het principeakkoord en de vertaling hiervan naar een wettelijk kader.

Schrems II

Om de bezwaren van het Hof in het Schrems II-arrest weg te nemen, mogen Amerikaanse inlichtingendiensten niet meer ongebreideld in de data van EU-burgers rondneuzen. Ze hebben alleen toegang tot gegevens die echt nodig zijn voor de nationale veiligheid. Daarbij geldt een zekere proportionaliteit.

Bovendien heeft Biden een nieuw verhaal-mechanisme opgetuigd. EU-burgers kunnen een klacht indienen bij een functionaris, die erop toeziet dat Amerikaanse inlichtingendiensten de privacywetten naleven en fundamentele rechten eerbiedigen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen