CISA en ACSC delen een overzicht van de elf meest voorkomende malwarevarianten van 2021. Het merendeel is al jarenlang actief.
De lijst bestaat uit ransomware, remote access trojans, RATs, banking trojans en information stealers. De meeste varianten zijn al meer dan vijf jaar actief. Cybercriminelen updaten de malware voortdurend om nieuwe systemen te misbruiken en detectie te voorkomen.
Qakbot, Qbot, and Ursnif hebben de langste geschiedenis. Ursnif werd voor het eerst ontdekt in 2007. Cybercriminelen verspreiden de banking trojan voornamelijk met bijlagen in emails. Ook Qakbot liep in 2007 tegen de lamp. Cybercriminelen verspreiden de trojan met bijlagen, hyperlinks en embedded afbeeldingen. Apparaten die met Qakbot worden geinfecteerd belanden regelmatig in een botnet. Volgens CISA gebruiken Russische cybercriminelen de botnets voor ransomware-aanvallen.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog