Skip to main content

Meest gebruikte malwarevarianten zijn bijna 20 jaar oud

CISA en ACSC delen een overzicht van de elf meest voorkomende malwarevarianten van 2021. Het merendeel is al jarenlang actief.

De lijst bestaat uit ransomware, remote access trojans, RATs, banking trojans en information stealers. De meeste varianten zijn al meer dan vijf jaar actief. Cybercriminelen updaten de malware voortdurend om nieuwe systemen te misbruiken en detectie te voorkomen.

Qakbot, Qbot, and Ursnif hebben de langste geschiedenis. Ursnif werd voor het eerst ontdekt in 2007. Cybercriminelen verspreiden de banking trojan voornamelijk met bijlagen in emails. Ook Qakbot liep in 2007 tegen de lamp. Cybercriminelen verspreiden de trojan met bijlagen, hyperlinks en embedded afbeeldingen. Apparaten die met Qakbot worden geinfecteerd belanden regelmatig in een botnet. Volgens CISA gebruiken Russische cybercriminelen de botnets voor ransomware-aanvallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen