Skip to main content

Privacy bottleneck bij gerichte aanpak online fraude

Overheid en bedrijfsleven die via een speciaal systeem informatie delen om online fraude tegen te gaan. In Groot Brittannie gebeurt het al ruim dertig jaar, in Nederland is zo n publiek private samenwerking nog geen optie. Het ontbreken van een wettelijke grondslag is de bottleneck. Daarom pleit vereniging VODIOM hier hartgrondig voor.

Een e-mail van een Nigeriaanse prins die gouden bergen belooft. Of een bericht over een onverwachte erfenis van 1 miljoen dollar. De tijd dat je fraude van mijlenver zag aankomen is niet eens zo lang geleden. Inmiddels gaan criminelen zo professioneel en geraffineerd te werk, dat iedereen slachtoffer kan worden. Ook ondernemers zijn vaak doelwit van fraude, zoals acquisitiefraude, faillissementsfraude of identiteitsfraude (spoofing), vertelt Fleur van Eck. Ze is oprichter en voormalig bestuurder van de Fraudehelpdesk, fraude-expert en bestuurslid van vereniging Veilig Ondernemen door Informatie op Maat (VODIOM), die ze samen met MKB-Nederland oprichtte.

Omvang schade onbekend

De schadepost van (online) fraude in het bedrijfsleven? Dat weten we niet, zegt Van Eck. Daar wordt in Nederland weinig onderzoek naar gedaan. Wat we wel weten, is dat de aangiftebereidheid van ondernemers laag is. Zij hebben weinig vertrouwen in de politie, omdat die prioriteit geeft aan misdaad met bloed of spoedzaken. Daarnaast zijn ondernemers bang voor reputatieschade. Nu kunnen criminelen met een lucratieve truc ongestoord het hele bedrijfsleven rondgaan.

Voor meer inzicht in de fraudeproblematiek verwijst Van Eck naar Groot-Brittannie. Aan de andere kant van het Kanaal werken bedrijfsleven en justitie al meer dan dertig jaar intensief samen via het publiek-privaat registratiesysteem Cifas. Krijgen ondernemers een verdacht bericht? Dan kunnen ze onder voorwaarden het systeem raadplegen. Zo kunnen ze fraude voorkomen. Politie en justitie gebruiken de meldingen van mogelijke fraude voor onderzoek en vervolging. Zo wordt zo n 1,4 miljard pond per jaar bespaard.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen
Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen