Vijf strategische punten voor cyberweerbaarheid: ga ervanuit dat het een keer misgaat

Hoe digitaler onze wereld wordt, hoe meer aanvalsterrein er ontstaat voor cyberaanvallen. Het is onvermijdelijk dat jouw organisatie ook een keer het slachtoffer wordt. Die kans verkleinen kan natuurlijk wel. En wanneer het toch misgaat: zorg dat je concrete plannen paraat hebt.

Cyberaanvallers treffen steeds vaker doel. Zo blijkt uit het tweede Microsoft Digital Defense Report dat de effectiviteit van aanvallen in een jaar tijd is gestegen van 21 naar 32 procent. Zijn de pijlen gericht op een organisatie, dan is in bijna de helft van de gevallen de overheidssector het doelwit.

Lek in Apache Log4j

Hoe verhogen we de weerbaarheid tegen cyberaanvallen? Eind 2021 was het code rood bij veel IT-afdelingen. Ze namen het in een race tegen de klok op tegen cybercriminelen die lucht hadden gekregen van een lek in Apache Log4j, een Java-logtool die wordt gebruikt om logs bij te houden van webservers. Die cybercriminelen konden via dit Log4Shell-lek bijvoorbeeld ransomware installeren op kwetsbare systemen, of deze systemen misbruiken voor het mijnen van cryptomunten. Het dringende advies aan organisaties met kwetsbare systemen was om de beschikbare patch zo snel mogelijk te installeren.

Op het moment dat de kwetsbaarheid bekend werd krioelde het op internet namelijk al van de bots waarmee cybercriminelen kunnen testen of organisaties en bedrijven het Log4Shell-lek al hebben gedicht. De kwetsbare Log4j-code zit in meer dan duizend bekende applicaties van leveranciers zoals SAP en Oracle maar ook in consumententoepassingen zoals Netflix en Minecraft. Iedere seconde telde dus.

Vertrouwen is cruciaal

Het maakt wel duidelijk dat organisaties nauwelijks de tijd hebben om te reageren op het moment dat een kwetsbaarheid in systemen of software aan het licht komt. Terwijl te laat reageren ernstige gevolgen kan hebben, zoals de versleuteling van gevoelige gegevens door gijzelsoftware. Niet voor niets dat onder andere de gemeenten Almere en Hof van Twente en de Kamer van Koophandel systemen preventief offline haalden toen het lek aan het licht kwam.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen