Skip to main content

Vijf strategische punten voor cyberweerbaarheid: ga ervanuit dat het een keer misgaat

Hoe digitaler onze wereld wordt, hoe meer aanvalsterrein er ontstaat voor cyberaanvallen. Het is onvermijdelijk dat jouw organisatie ook een keer het slachtoffer wordt. Die kans verkleinen kan natuurlijk wel. En wanneer het toch misgaat: zorg dat je concrete plannen paraat hebt.

Cyberaanvallers treffen steeds vaker doel. Zo blijkt uit het tweede Microsoft Digital Defense Report dat de effectiviteit van aanvallen in een jaar tijd is gestegen van 21 naar 32 procent. Zijn de pijlen gericht op een organisatie, dan is in bijna de helft van de gevallen de overheidssector het doelwit.

Lek in Apache Log4j

Hoe verhogen we de weerbaarheid tegen cyberaanvallen? Eind 2021 was het code rood bij veel IT-afdelingen. Ze namen het in een race tegen de klok op tegen cybercriminelen die lucht hadden gekregen van een lek in Apache Log4j, een Java-logtool die wordt gebruikt om logs bij te houden van webservers. Die cybercriminelen konden via dit Log4Shell-lek bijvoorbeeld ransomware installeren op kwetsbare systemen, of deze systemen misbruiken voor het mijnen van cryptomunten. Het dringende advies aan organisaties met kwetsbare systemen was om de beschikbare patch zo snel mogelijk te installeren.

Op het moment dat de kwetsbaarheid bekend werd krioelde het op internet namelijk al van de bots waarmee cybercriminelen kunnen testen of organisaties en bedrijven het Log4Shell-lek al hebben gedicht. De kwetsbare Log4j-code zit in meer dan duizend bekende applicaties van leveranciers zoals SAP en Oracle maar ook in consumententoepassingen zoals Netflix en Minecraft. Iedere seconde telde dus.

Vertrouwen is cruciaal

Het maakt wel duidelijk dat organisaties nauwelijks de tijd hebben om te reageren op het moment dat een kwetsbaarheid in systemen of software aan het licht komt. Terwijl te laat reageren ernstige gevolgen kan hebben, zoals de versleuteling van gevoelige gegevens door gijzelsoftware. Niet voor niets dat onder andere de gemeenten Almere en Hof van Twente en de Kamer van Koophandel systemen preventief offline haalden toen het lek aan het licht kwam.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen