Skip to main content

Duivels dilemma: wel of niet betalen bij een hack?

In Cybersessies gaan diverse deskundigen in gesprek over belangrijke thema s binnen de wereld van digitale veiligheid. Deze uitzending staat in het teken van de schade die je bedrijf oploopt door een hack en wie de rekening hiervan betaald.

Komt de dreiging van cybercrimimaliteit uit de richting van Zuid-Korea, Rusland, China of misschien wel dichter bij huis? En als je bedrijf gehackt is en er wordt om geld gevraagd, moet je de hackers dan betalen of niet? Deze en meer vragen bespreekt Remy Gieling met Queeny Rajkowsk van de VVD, Frank Groenewegen van Deloitte en Michel Rademaker van HCSS.

Breaking news

De derde aflevering van dit seizoen wordt geopend met breaking news: dankzij onderzoek van ESET heeft tech-redacteur Harm Teunis meer gedetailleerde informatie over een hack op een Nederlandse ruimtevaartbedrijf eerder dit jaar. Deze hack vond plaats via Linkedin: Een medewerker van dit bedrijf kreeg een bericht via Linkedin met daarin een interessant aanbod voor een baan. Bij het bericht zal een documentje waarin meer informatie over de baan zou staan, maar met het openen van het document krijgen hackers de mogelijkheid om kwaadaardige software te installeren op de computers van dit bedrijf. Deze malware bleek ongelofelijk geavanceerd en maakte dat de hackers de computersystemen van het bedrijf van afstand konden besturen, bestanden konden stelen en zelfs mee konden kijken met elke toetsenbordaanslag. Volgens Dave Maasland van ESET Nederland de meeste geavanceerde cyberaanvallen tot nu toe geanalyseerd door de bekende hackers-groep Lazarus Group.

Wel of niet betalen bij een hack?

De explainer van deze week gaat over de vraag of je wel of niet moet betalen wanneer je bedrijf gehackt is en de hackers om geld vragen. Tech-redacteur Harm Teunis legt het in begrijpelijke taal uit.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen