Minister Kuipers stelt privacyonderzoek in naar delen vaccinatiedata

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers laat een Data Privacy Impact Assessment, DPIA, uitvoeren naar het delen van vaccinatiedata door het RIVM en de GGD. Hij hoopt dat de onderzoekers een manier vinden om deze gegevens te delen met de onderzoekscommissie die de oversterfte in Nederland bestudeert. Het onderzoek is over zes weken afgerond. Zodra de bevindingen binnen zijn, wordt de Tweede Kamer hierover geinformeerd.

Dat belooft minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

RIVM en GGD weigeren medische gegevens te delen

De Tweede Kamer had aan de bewindsman gevraagd om een academisch onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaken van de oversterfte in Nederland. Een groep wetenschappers nam deze opdracht aan, maar stuitte onverwacht op problemen. Ze konden geen rapport uitbrengen, omdat ze geen toegang kregen tot relevante gegevens.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD weigerden om gegevens te verstrekken over het coronavirus aan de onderzoekers. Dat zou niet mogen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omdat ze zich niet schuldig willen maken aan privacyinbreuk, of het risico willen lopen een torenhoge boete van de Autoriteit Persoonsgegevens te krijgen, weigerden de instanties de data te overhandigen.

Maatschappelijk belang van onderzoek naar oversterfte

Een onwenselijke situatie, zo oordeelt minister Kuipers. Ik hecht groot belang aan het onderzoek naar oversterfte tijdens de coronacrisis, om hiermee achter de oorzaken van de oversterfte te komen en te leren hoe we oversterfte zoveel als mogelijk kunnen voorkomen bij een mogelijke nieuwe opleving van het virus, of een andere pandemie in de toekomst. Ik ben dan ook van mening dat het onderzoek volledig en zonder beperkingen uitgevoerd moet worden, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen