Skip to main content

Minister Kuipers stelt privacyonderzoek in naar delen vaccinatiedata

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers laat een Data Privacy Impact Assessment, DPIA, uitvoeren naar het delen van vaccinatiedata door het RIVM en de GGD. Hij hoopt dat de onderzoekers een manier vinden om deze gegevens te delen met de onderzoekscommissie die de oversterfte in Nederland bestudeert. Het onderzoek is over zes weken afgerond. Zodra de bevindingen binnen zijn, wordt de Tweede Kamer hierover geinformeerd.

Dat belooft minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

RIVM en GGD weigeren medische gegevens te delen

De Tweede Kamer had aan de bewindsman gevraagd om een academisch onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaken van de oversterfte in Nederland. Een groep wetenschappers nam deze opdracht aan, maar stuitte onverwacht op problemen. Ze konden geen rapport uitbrengen, omdat ze geen toegang kregen tot relevante gegevens.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD weigerden om gegevens te verstrekken over het coronavirus aan de onderzoekers. Dat zou niet mogen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omdat ze zich niet schuldig willen maken aan privacyinbreuk, of het risico willen lopen een torenhoge boete van de Autoriteit Persoonsgegevens te krijgen, weigerden de instanties de data te overhandigen.

Maatschappelijk belang van onderzoek naar oversterfte

Een onwenselijke situatie, zo oordeelt minister Kuipers. Ik hecht groot belang aan het onderzoek naar oversterfte tijdens de coronacrisis, om hiermee achter de oorzaken van de oversterfte te komen en te leren hoe we oversterfte zoveel als mogelijk kunnen voorkomen bij een mogelijke nieuwe opleving van het virus, of een andere pandemie in de toekomst. Ik ben dan ook van mening dat het onderzoek volledig en zonder beperkingen uitgevoerd moet worden, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
Verder lezen
Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine
Verder lezen
Securitydreigingen in de lift door AI, voorspellen niet alleen security en AI bedrijven
Verder lezen
AP: privacy is een grondrecht, niet alleen voor rijke mensen
Verder lezen
Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels
Verder lezen
Centric en NFIR samen gemeentelijke cybersecuritymarkt op
Verder lezen
Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico
Verder lezen
Privacy autisme Rotterdamse D66 boert weer op
Verder lezen
Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?
Verder lezen
Expert: Accountant kan alleen vanuit zorgplicht kijken naar EU cyberveiligheidsrichtlijn NIS2
Verder lezen