Skip to main content

Minister Kuipers stelt privacyonderzoek in naar delen vaccinatiedata

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers laat een Data Privacy Impact Assessment, DPIA, uitvoeren naar het delen van vaccinatiedata door het RIVM en de GGD. Hij hoopt dat de onderzoekers een manier vinden om deze gegevens te delen met de onderzoekscommissie die de oversterfte in Nederland bestudeert. Het onderzoek is over zes weken afgerond. Zodra de bevindingen binnen zijn, wordt de Tweede Kamer hierover geinformeerd.

Dat belooft minister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

RIVM en GGD weigeren medische gegevens te delen

De Tweede Kamer had aan de bewindsman gevraagd om een academisch onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaken van de oversterfte in Nederland. Een groep wetenschappers nam deze opdracht aan, maar stuitte onverwacht op problemen. Ze konden geen rapport uitbrengen, omdat ze geen toegang kregen tot relevante gegevens.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD weigerden om gegevens te verstrekken over het coronavirus aan de onderzoekers. Dat zou niet mogen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Omdat ze zich niet schuldig willen maken aan privacyinbreuk, of het risico willen lopen een torenhoge boete van de Autoriteit Persoonsgegevens te krijgen, weigerden de instanties de data te overhandigen.

Maatschappelijk belang van onderzoek naar oversterfte

Een onwenselijke situatie, zo oordeelt minister Kuipers. Ik hecht groot belang aan het onderzoek naar oversterfte tijdens de coronacrisis, om hiermee achter de oorzaken van de oversterfte te komen en te leren hoe we oversterfte zoveel als mogelijk kunnen voorkomen bij een mogelijke nieuwe opleving van het virus, of een andere pandemie in de toekomst. Ik ben dan ook van mening dat het onderzoek volledig en zonder beperkingen uitgevoerd moet worden, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen