Skip to main content

Cybersecurity maand:  De anatomie van een datalek: wat is het en wat moet je doen als je er een ontdekt? 

Om iedereen bewust te maken van de gevaren, is wereldwijd oktober omgedoopt tot Cybersecurity maand. Deze maand staat in het teken van bewustwording rondom online veiligheid. En om jou in staat te stellen je persoonlijke gegevens, en die van je klant te beschermen tegen cyber crime, geven Skopos en Sdu deze maand tips om veiliger te werken.

Ongetwijfeld heeft geen enkele uitdrukking de technische wereld de afgelopen 24 maanden meer gedomineerd dan de term datalek. Van inbreuken die een impact hebben gehad op kritieke infrastructuur zoals de koloniale pijpleiding tot hackers die gezondheidsdossiers bij UC San Diego Health in gevaar hebben gebracht, de afgelopen twee jaar zijn verzadigd geweest met krantenkoppen over cybersecurity-ongelukken. Maar ondanks de wijdverbreide nieuwscyclus waarin de inbreuk centraal staat, weten veel gewone mensen misschien niet wat een datalek precies is, hoe ze doorgaans beginnen en waarom ze plaatsvinden.

Volgens IBM is de gemiddelde tijd die nodig is om vast te stellen dat een inbreuk heeft plaatsgevonden 287 dagen, met een gemiddelde tijd van 80 dagen om een inbreuk op te vangen. En aangezien 81 procent van de bedrijven een cyberaanval ervaart tijdens COVID, is het essentieel dat individuen bekend zijn met de anatomie van een datalek, zodat ze hun gegevens, evenals de gegevens van hun collega s en klanten, veilig kunnen houden.

Met dat in gedachten, hier is wat nuttige achtergrondinformatie over wat datalekken zijn en waarom ze zo problematisch zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gedragsverandering cybersecurity via inzicht in motivaties en barrieres van ondernemers
Verder lezen
Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen