Cybersecurity maand:  De anatomie van een datalek: wat is het en wat moet je doen als je er een ontdekt? 

Om iedereen bewust te maken van de gevaren, is wereldwijd oktober omgedoopt tot Cybersecurity maand. Deze maand staat in het teken van bewustwording rondom online veiligheid. En om jou in staat te stellen je persoonlijke gegevens, en die van je klant te beschermen tegen cyber crime, geven Skopos en Sdu deze maand tips om veiliger te werken.

Ongetwijfeld heeft geen enkele uitdrukking de technische wereld de afgelopen 24 maanden meer gedomineerd dan de term datalek. Van inbreuken die een impact hebben gehad op kritieke infrastructuur zoals de koloniale pijpleiding tot hackers die gezondheidsdossiers bij UC San Diego Health in gevaar hebben gebracht, de afgelopen twee jaar zijn verzadigd geweest met krantenkoppen over cybersecurity-ongelukken. Maar ondanks de wijdverbreide nieuwscyclus waarin de inbreuk centraal staat, weten veel gewone mensen misschien niet wat een datalek precies is, hoe ze doorgaans beginnen en waarom ze plaatsvinden.

Volgens IBM is de gemiddelde tijd die nodig is om vast te stellen dat een inbreuk heeft plaatsgevonden 287 dagen, met een gemiddelde tijd van 80 dagen om een inbreuk op te vangen. En aangezien 81 procent van de bedrijven een cyberaanval ervaart tijdens COVID, is het essentieel dat individuen bekend zijn met de anatomie van een datalek, zodat ze hun gegevens, evenals de gegevens van hun collega s en klanten, veilig kunnen houden.

Met dat in gedachten, hier is wat nuttige achtergrondinformatie over wat datalekken zijn en waarom ze zo problematisch zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen