Skip to main content

Cybersecurity maand:  De anatomie van een datalek: wat is het en wat moet je doen als je er een ontdekt? 

Om iedereen bewust te maken van de gevaren, is wereldwijd oktober omgedoopt tot Cybersecurity maand. Deze maand staat in het teken van bewustwording rondom online veiligheid. En om jou in staat te stellen je persoonlijke gegevens, en die van je klant te beschermen tegen cyber crime, geven Skopos en Sdu deze maand tips om veiliger te werken.

Ongetwijfeld heeft geen enkele uitdrukking de technische wereld de afgelopen 24 maanden meer gedomineerd dan de term datalek. Van inbreuken die een impact hebben gehad op kritieke infrastructuur zoals de koloniale pijpleiding tot hackers die gezondheidsdossiers bij UC San Diego Health in gevaar hebben gebracht, de afgelopen twee jaar zijn verzadigd geweest met krantenkoppen over cybersecurity-ongelukken. Maar ondanks de wijdverbreide nieuwscyclus waarin de inbreuk centraal staat, weten veel gewone mensen misschien niet wat een datalek precies is, hoe ze doorgaans beginnen en waarom ze plaatsvinden.

Volgens IBM is de gemiddelde tijd die nodig is om vast te stellen dat een inbreuk heeft plaatsgevonden 287 dagen, met een gemiddelde tijd van 80 dagen om een inbreuk op te vangen. En aangezien 81 procent van de bedrijven een cyberaanval ervaart tijdens COVID, is het essentieel dat individuen bekend zijn met de anatomie van een datalek, zodat ze hun gegevens, evenals de gegevens van hun collega s en klanten, veilig kunnen houden.

Met dat in gedachten, hier is wat nuttige achtergrondinformatie over wat datalekken zijn en waarom ze zo problematisch zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen