Gegevens van toegangspassen Tweede Kamerleden gelekt door hack

De gegevens van de zogenoemde Rijkspassen, die onder anderen Tweede Kamerleden toegang geven tot het Kamergebouw, zijn door een hack bij een IT leverancier gelekt. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een brief aan Tweede Kamerleden.

Het bedrijf ID-ware levert toegangspassen voor de Rijksdienst en de Eerste en Tweede Kamer. In de nacht van 16 op 17 september werd het bedrijf aangevallen door een ransomewareaanval. Het bedrijf heeft meteen maatregelen genomen, maar de gegevens van zo n 3500 mensen zijn buitgemaakt, stelt het ministerie. In ieder geval zijn de naam, het Rijkspasnummer en paraaf gelekt. Huisadressen zijn niet bekend geworden.

Gepubliceerd op het darkweb

De gegevens zijn op het darkweb gepubliceerd, een plek op internet waar onder meer illegale middelen en diensten verkocht worden. Volgens de Volkskrant is het bedrijf gehackt door een criminele groepering met de gijzelsoftware ALPHV/BlackCat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen