De gegevens van de zogenoemde Rijkspassen, die onder anderen Tweede Kamerleden toegang geven tot het Kamergebouw, zijn door een hack bij een IT leverancier gelekt. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een brief aan Tweede Kamerleden.
Het bedrijf ID-ware levert toegangspassen voor de Rijksdienst en de Eerste en Tweede Kamer. In de nacht van 16 op 17 september werd het bedrijf aangevallen door een ransomewareaanval. Het bedrijf heeft meteen maatregelen genomen, maar de gegevens van zo n 3500 mensen zijn buitgemaakt, stelt het ministerie. In ieder geval zijn de naam, het Rijkspasnummer en paraaf gelekt. Huisadressen zijn niet bekend geworden.
Gepubliceerd op het darkweb
De gegevens zijn op het darkweb gepubliceerd, een plek op internet waar onder meer illegale middelen en diensten verkocht worden. Volgens de Volkskrant is het bedrijf gehackt door een criminele groepering met de gijzelsoftware ALPHV/BlackCat.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.