Gegevens van toegangspassen Tweede Kamerleden gelekt door hack

De gegevens van de zogenoemde Rijkspassen, die onder anderen Tweede Kamerleden toegang geven tot het Kamergebouw, zijn door een hack bij een IT leverancier gelekt. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een brief aan Tweede Kamerleden.

Het bedrijf ID-ware levert toegangspassen voor de Rijksdienst en de Eerste en Tweede Kamer. In de nacht van 16 op 17 september werd het bedrijf aangevallen door een ransomewareaanval. Het bedrijf heeft meteen maatregelen genomen, maar de gegevens van zo n 3500 mensen zijn buitgemaakt, stelt het ministerie. In ieder geval zijn de naam, het Rijkspasnummer en paraaf gelekt. Huisadressen zijn niet bekend geworden.

Gepubliceerd op het darkweb

De gegevens zijn op het darkweb gepubliceerd, een plek op internet waar onder meer illegale middelen en diensten verkocht worden. Volgens de Volkskrant is het bedrijf gehackt door een criminele groepering met de gijzelsoftware ALPHV/BlackCat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen