AP adviseert raadsleden over controle op inzet technologie

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een document online gezet waarin ze gemeenteraadsleden adviseert over de inzet van technologie en privacy. Daarnaast geeft de toezichthouder raadsleden advies over privacyaspecten bij samenwerkingsverbanden. Het doel van deze adviezen is om raadsleden beter uit te rusten om kritischer te oordelen over privacygerelateerde zaken bij besluiten van het college van B&W.

Beide documenten zijn te vinden op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Kritisch zijn over de inzet van nieuwe technologieen

Gemeenten verwerken veel persoonsgegevens van burgers. Ter ondersteuning maken ze steeds vaker gebruik van innovatieve technologie. De belofte van technologie is dat gemeenten hun taken sneller of beter kunnen uitvoeren en daarmee de burger beter van dienst kunnen zijn, aldus de toezichthouder.

De privacywaakhond erkent dat er grote voordelen te behalen zijn door technologie in te zetten. Tegelijkertijd kleven er privacyrisico s aan. Daarom is het van groot belang dat raadsleden, die de burgemeester en wethouders controleren, kritisch zijn over de inzet van nieuwe technologieen. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat dit in praktijk vaak nog onvoldoende gebeurt.

Relevante vragen bij inzet technologie en privacy

Om hen bij deze taak te helpen, heeft de toezichthouder drie vragen op een rij gezet die raadsleden bij ieder initiatief waarbij technologie om de hoek komt kijken zouden meten stellen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen