Skip to main content

Security regelgeving NIS2 gericht op meer sectoren

Eind dit jaar moet de Europese security richtlijn NIS 2 afgerond zijn, in Nederland ook wel NIB 2 genoemd, de netwerk en informatiebeveiliging richtlijn. Dan is het aan de landen om wetgeving op basis van deze richtlijn te maken, en op die manier de beveiliging van bedrijven en instellingen die van kritiek belang zijn voor een land op een hoger niveau te brengen.

David Higgins, EMEA Technical Director bij CyberArk, ziet in de nieuwe richtlijn een nuttige opvolger van het origineel: De NIS2-richtlijn is niet zonder reden een vervolg op de eerste richtlijn: De digitale transformatie heeft geleid tot een cyberrisicolandschap dat veel groter is dan de traditionele doelwitten en slechts de vitale infrastructuur. Meer organisaties, zoals nutsbedrijven en financiele instellingen, dienstverleners en beveiligingsbedrijven zullen moeten handelen naar aanleiding van de NIS2-richtlijn en de nationale voorschriften die op basis van de richtlijn zullen worden vastgesteld. Het verbreden van het toepassingsgebied is verstandig. Wij zijn altijd voorstander geweest van het ga uit van inbreuk beleid voor elk bedrijf in elke sector. Bedreigingen nemen nog steeds toe, en veel daarvan zijn zelfs onbekend. Maatregelen nemen om activa te beschermen is gewoon gezond verstand. Het beveiligen van identiteiten is de manier om dit op de meest effectieve manier te doen.

Volgens Sebastiaan Kors, CEO van cybersecurity bedrijf Pinewood en partner van onder andere het Zorg Detectie Netwerk en Nationaal Detectie Netwerk, is dit een hele goede stap in de richting voor Nederlandse bedrijven en organisaties. Informatiedeling is cruciaal voor het tijdig detecteren en stoppen van digitale aanvallen. Alleen door samenwerking kunnen we het tij keren, want het is natuurlijk niet te verkopen dat bepaalde dreigingsinformatie niet gebruikt mag worden voor het stoppen van een aanval bij een logistiek bedrijf terwijl het waterschapsbedrijf om de hoek wel over die informatie beschikt. Ik vind het onze plicht om gevonden kwetsbaarheden zo snel mogelijk te delen met overheden en collega-bedrijven, dat zou ook wederkerig moeten zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen