Security regelgeving NIS2 gericht op meer sectoren

Eind dit jaar moet de Europese security richtlijn NIS 2 afgerond zijn, in Nederland ook wel NIB 2 genoemd, de netwerk en informatiebeveiliging richtlijn. Dan is het aan de landen om wetgeving op basis van deze richtlijn te maken, en op die manier de beveiliging van bedrijven en instellingen die van kritiek belang zijn voor een land op een hoger niveau te brengen.

David Higgins, EMEA Technical Director bij CyberArk, ziet in de nieuwe richtlijn een nuttige opvolger van het origineel: De NIS2-richtlijn is niet zonder reden een vervolg op de eerste richtlijn: De digitale transformatie heeft geleid tot een cyberrisicolandschap dat veel groter is dan de traditionele doelwitten en slechts de vitale infrastructuur. Meer organisaties, zoals nutsbedrijven en financiele instellingen, dienstverleners en beveiligingsbedrijven zullen moeten handelen naar aanleiding van de NIS2-richtlijn en de nationale voorschriften die op basis van de richtlijn zullen worden vastgesteld. Het verbreden van het toepassingsgebied is verstandig. Wij zijn altijd voorstander geweest van het ga uit van inbreuk beleid voor elk bedrijf in elke sector. Bedreigingen nemen nog steeds toe, en veel daarvan zijn zelfs onbekend. Maatregelen nemen om activa te beschermen is gewoon gezond verstand. Het beveiligen van identiteiten is de manier om dit op de meest effectieve manier te doen.

Volgens Sebastiaan Kors, CEO van cybersecurity bedrijf Pinewood en partner van onder andere het Zorg Detectie Netwerk en Nationaal Detectie Netwerk, is dit een hele goede stap in de richting voor Nederlandse bedrijven en organisaties. Informatiedeling is cruciaal voor het tijdig detecteren en stoppen van digitale aanvallen. Alleen door samenwerking kunnen we het tij keren, want het is natuurlijk niet te verkopen dat bepaalde dreigingsinformatie niet gebruikt mag worden voor het stoppen van een aanval bij een logistiek bedrijf terwijl het waterschapsbedrijf om de hoek wel over die informatie beschikt. Ik vind het onze plicht om gevonden kwetsbaarheden zo snel mogelijk te delen met overheden en collega-bedrijven, dat zou ook wederkerig moeten zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen