De versnelde digitale verandering in gemeenteland tijdens de coronapandemie zet niet door, maar de ict uitgaven blijven stijgen. In de jaarlijkse benchmark is MenI Partners voorzichtig positief en het adviesbureau ziet dat gemeenten stappen aan het zetten zijn.
SaaS en Omgevingswet
De ict-kosten stijgen voor het zesde jaar op rij meer dan de inflatie, blijkt uit de benchmark waar meer dan zeventig gemeenten aan deelnamen. Als we naar de ict-kosten als percentage van de totale gemeentelijke begroting kijken zien we hetzelfde. In 2016 bedroeg dit percentage 2,6 procent waar dit in 2021 3,2 procent is.
De softwarekosten nemen met 4 euro per inwoner toe en het percentage dat daarvan gaat naar Software as a Service-applicaties (SaaS), stijgt fors. Daarnaast wordt er meer uitgegeven aan software voor beveiliging en de Omgevingswet.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.