Ict kosten gemeenten stijgen, maar versnelling zet niet door

De versnelde digitale verandering in gemeenteland tijdens de coronapandemie zet niet door, maar de ict uitgaven blijven stijgen. In de jaarlijkse benchmark is MenI Partners voorzichtig positief en het adviesbureau ziet dat gemeenten stappen aan het zetten zijn.

SaaS en Omgevingswet

De ict-kosten stijgen voor het zesde jaar op rij meer dan de inflatie, blijkt uit de benchmark waar meer dan zeventig gemeenten aan deelnamen. Als we naar de ict-kosten als percentage van de totale gemeentelijke begroting kijken zien we hetzelfde. In 2016 bedroeg dit percentage 2,6 procent waar dit in 2021 3,2 procent is.

De softwarekosten nemen met 4 euro per inwoner toe en het percentage dat daarvan gaat naar Software as a Service-applicaties (SaaS), stijgt fors. Daarnaast wordt er meer uitgegeven aan software voor beveiliging en de Omgevingswet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen