PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware

Spyware is wijdverbreid en wordt in een groot aantal EU lidstaten gebruikt om burgers, politici, journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten af te luisteren. Er is echter nauwelijks controle op het illegale gebruik van spionagesoftware. Tot slot durven overheden en andere instanties niet open en eerlijk te zijn over het gebruik ervan. Daarom moeten er Europese regels komen voor het gebruik van spyware.

Dat vertelde Sophie in t Veld, rapporteur van de PEGA-commissie dat onderzoek doet naar het gebruik van spyware, dinsdag in een persconferentie. Daar presenteerde ze een conceptversie van het onderzoeksrapport (pdf).

Het gevaar van spyware

In 2020 dook er een lijst op met 50.000 telefoonnummers van mensen die mogelijk zijn afgeluisterd met spyware van NSO Group. Een consortium van zeventien nieuwsorganisaties wereldwijd constateerde dat de afluistersoftware van het Israelische beveiligingsbedrijf is gebruikt om minimaal 189 journalisten af te luisteren.

Dezelfde software, genaamd Pegasus, zou eveneens gebruikt zijn om de Franse president Emmanuel Macron, de Marokkaanse koning Mohammed VI, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders stiekem te bespioneren. Ook Catalaanse, Spaanse, Britse, Poolse, Griekse en Hongaarse politici zouden met Pegasus zijn afgeluisterd.

Pegasus is spyware waarmee sms-berichten, e-mails, foto s, video s, geluidsopnamen, locatiegegevens, wachtwoorden, informatie van contactpersonen en de inhoud van de kalender kan worden gestolen. Tevens is het mogelijk om hiermee de microfoon van je smartphone af te luisteren, telefoongesprekken op te nemen, screenshots te maken en camera te activeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen