PEGA commissie wil Europese regels voor inzet spyware

Spyware is wijdverbreid en wordt in een groot aantal EU lidstaten gebruikt om burgers, politici, journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten af te luisteren. Er is echter nauwelijks controle op het illegale gebruik van spionagesoftware. Tot slot durven overheden en andere instanties niet open en eerlijk te zijn over het gebruik ervan. Daarom moeten er Europese regels komen voor het gebruik van spyware.

Dat vertelde Sophie in t Veld, rapporteur van de PEGA-commissie dat onderzoek doet naar het gebruik van spyware, dinsdag in een persconferentie. Daar presenteerde ze een conceptversie van het onderzoeksrapport (pdf).

Het gevaar van spyware

In 2020 dook er een lijst op met 50.000 telefoonnummers van mensen die mogelijk zijn afgeluisterd met spyware van NSO Group. Een consortium van zeventien nieuwsorganisaties wereldwijd constateerde dat de afluistersoftware van het Israelische beveiligingsbedrijf is gebruikt om minimaal 189 journalisten af te luisteren.

Dezelfde software, genaamd Pegasus, zou eveneens gebruikt zijn om de Franse president Emmanuel Macron, de Marokkaanse koning Mohammed VI, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders stiekem te bespioneren. Ook Catalaanse, Spaanse, Britse, Poolse, Griekse en Hongaarse politici zouden met Pegasus zijn afgeluisterd.

Pegasus is spyware waarmee sms-berichten, e-mails, foto s, video s, geluidsopnamen, locatiegegevens, wachtwoorden, informatie van contactpersonen en de inhoud van de kalender kan worden gestolen. Tevens is het mogelijk om hiermee de microfoon van je smartphone af te luisteren, telefoongesprekken op te nemen, screenshots te maken en camera te activeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen