Jurist Rick Kaspers: Ik ken geen privacy vriendelijk sociaal medium

Door platforms als TikTok en Facebook te gebruiken geef je per definitie grote delen van je privacy op, in de meeste gevallen zonder dat je je dat realiseert. Dat stelt Rick Kaspers, juridisch adviseur gespecialiseerd in online privacy.

In september legde de Ierse Data Protection Commission (DPC) een megaboete ter waarde van ruim 400 miljoen dollar op aan Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Aanleiding voor deze forse boete is een overtreding van de GDPR: Meta deelde stelselmatig e-mailadressen en telefoonnummers van minderjarige Instagram-gebruikers met derden, zo oordeelde de DPC.

Dat nieuws kwam rond dezelfde tijd dat cybersecurityspecialisten een verontrustende ontdekking deden in de broncode van TikTok. Dat sociale medium blijkt in potentie live te kunnen meekijken met toetsaanslagen van zijn gebruikers als die via de app andere websites bezoeken (bijvoorbeeld als ze op een advertentie klikken). Wie dacht dat onze online privacy sinds het Cambridge Analytica-schandaal en aansluitend de implementatie van de AVG wel in kannen en kruiken zou zitten, lijkt dus bedrogen uit te komen.

Sociale media weten meer over gebruikers dan gebruikers zelf

Ergens is dat ook heel logisch, legt Kaspers uit. Hij volgt de privacy-gerelateerde ontwikkelingen rond bedrijven als Meta al een tijd. Kaspers is waarschijnlijk een van de weinige Nederlanders die zich inderdaad bij elke website actief afvraagt of hij daar cookies wil toestaan.

We hebben het over bedrijven die uiteindelijk zoveel mogelijk data willen hebben en daar zoveel mogelijk analysemogelijkheden op willen kunnen loslaten. Ze gaan er blindelings vanuit dat dat uiteindelijk leidt tot zowel het beste advertentiemodel als de beste gebruikerservaring. We zitten inmiddels op een punt dat sociale media meer over hun gebruikers weten dan gebruikers over zichzelf. De meeste gebruikers realiseren zich dat absoluut niet. Ik vind dat erg problematisch. Er hoeft namelijk maar een moment te komen waarop die informatie in verkeerde handen valt of op een onethische wijze wordt ingezet. Dan kan de schade voor ons allemaal groot zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen
Cyberbeveiliging: Parlement neemt nieuwe wet aan om veerkracht EU te versterken
Verder lezen