Skip to main content

Jurist Rick Kaspers: Ik ken geen privacy vriendelijk sociaal medium

Door platforms als TikTok en Facebook te gebruiken geef je per definitie grote delen van je privacy op, in de meeste gevallen zonder dat je je dat realiseert. Dat stelt Rick Kaspers, juridisch adviseur gespecialiseerd in online privacy.

In september legde de Ierse Data Protection Commission (DPC) een megaboete ter waarde van ruim 400 miljoen dollar op aan Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Aanleiding voor deze forse boete is een overtreding van de GDPR: Meta deelde stelselmatig e-mailadressen en telefoonnummers van minderjarige Instagram-gebruikers met derden, zo oordeelde de DPC.

Dat nieuws kwam rond dezelfde tijd dat cybersecurityspecialisten een verontrustende ontdekking deden in de broncode van TikTok. Dat sociale medium blijkt in potentie live te kunnen meekijken met toetsaanslagen van zijn gebruikers als die via de app andere websites bezoeken (bijvoorbeeld als ze op een advertentie klikken). Wie dacht dat onze online privacy sinds het Cambridge Analytica-schandaal en aansluitend de implementatie van de AVG wel in kannen en kruiken zou zitten, lijkt dus bedrogen uit te komen.

Sociale media weten meer over gebruikers dan gebruikers zelf

Ergens is dat ook heel logisch, legt Kaspers uit. Hij volgt de privacy-gerelateerde ontwikkelingen rond bedrijven als Meta al een tijd. Kaspers is waarschijnlijk een van de weinige Nederlanders die zich inderdaad bij elke website actief afvraagt of hij daar cookies wil toestaan.

We hebben het over bedrijven die uiteindelijk zoveel mogelijk data willen hebben en daar zoveel mogelijk analysemogelijkheden op willen kunnen loslaten. Ze gaan er blindelings vanuit dat dat uiteindelijk leidt tot zowel het beste advertentiemodel als de beste gebruikerservaring. We zitten inmiddels op een punt dat sociale media meer over hun gebruikers weten dan gebruikers over zichzelf. De meeste gebruikers realiseren zich dat absoluut niet. Ik vind dat erg problematisch. Er hoeft namelijk maar een moment te komen waarop die informatie in verkeerde handen valt of op een onethische wijze wordt ingezet. Dan kan de schade voor ons allemaal groot zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen