Jurist Rick Kaspers: Ik ken geen privacy vriendelijk sociaal medium

Door platforms als TikTok en Facebook te gebruiken geef je per definitie grote delen van je privacy op, in de meeste gevallen zonder dat je je dat realiseert. Dat stelt Rick Kaspers, juridisch adviseur gespecialiseerd in online privacy.

In september legde de Ierse Data Protection Commission (DPC) een megaboete ter waarde van ruim 400 miljoen dollar op aan Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Aanleiding voor deze forse boete is een overtreding van de GDPR: Meta deelde stelselmatig e-mailadressen en telefoonnummers van minderjarige Instagram-gebruikers met derden, zo oordeelde de DPC.

Dat nieuws kwam rond dezelfde tijd dat cybersecurityspecialisten een verontrustende ontdekking deden in de broncode van TikTok. Dat sociale medium blijkt in potentie live te kunnen meekijken met toetsaanslagen van zijn gebruikers als die via de app andere websites bezoeken (bijvoorbeeld als ze op een advertentie klikken). Wie dacht dat onze online privacy sinds het Cambridge Analytica-schandaal en aansluitend de implementatie van de AVG wel in kannen en kruiken zou zitten, lijkt dus bedrogen uit te komen.

Sociale media weten meer over gebruikers dan gebruikers zelf

Ergens is dat ook heel logisch, legt Kaspers uit. Hij volgt de privacy-gerelateerde ontwikkelingen rond bedrijven als Meta al een tijd. Kaspers is waarschijnlijk een van de weinige Nederlanders die zich inderdaad bij elke website actief afvraagt of hij daar cookies wil toestaan.

We hebben het over bedrijven die uiteindelijk zoveel mogelijk data willen hebben en daar zoveel mogelijk analysemogelijkheden op willen kunnen loslaten. Ze gaan er blindelings vanuit dat dat uiteindelijk leidt tot zowel het beste advertentiemodel als de beste gebruikerservaring. We zitten inmiddels op een punt dat sociale media meer over hun gebruikers weten dan gebruikers over zichzelf. De meeste gebruikers realiseren zich dat absoluut niet. Ik vind dat erg problematisch. Er hoeft namelijk maar een moment te komen waarop die informatie in verkeerde handen valt of op een onethische wijze wordt ingezet. Dan kan de schade voor ons allemaal groot zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen