Skip to main content

Brandbrief advocaten: opsporingsmethoden OM in strijd met mensenrechten

De afgelopen jaren zijn de opsporingsdiensten zich in toenemende mate gaan richten op het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde berichten. Criminelen gebruiken deze berichten om heimelijk te kunnen communiceren. De onderschepte berichten vormen bij veel grote strafzaken belangrijk bewijs. Bijvoorbeeld bij de veroordeling van de mannen achter de martelkamer en de zaak tegen Ridouan T.

Strafrechtadvocaten maken zich grote zorgen over de manier waarop grote hoeveelheden berichten door justitie worden verzameld en onderzocht. De nieuwe opsporingsmethoden zouden in strijd zijn met fundamentele mensenrechten, zo waarschuwen de advocaten in een brandbrief.

Het is ongebruikelijk dat strafrechtadvocaten zich verenigen en gezamenlijk hun zorgen uiten. Discussies worden immers veelal in de rechtszaal beslecht. Maar deze brandbrief is door meer dan honderd advocaten ondertekend. Dit onderwerp overstijgt het belang van individuele verdachten en bevindt zich op het belangrijke grensvlak tussen veiligheid en vrijheid, legt Ruud van Boom uit, strafrechtadvocaat en een van de initiatiefnemers van de brief.

Twee belangrijke rechten

Volgens de ondertekenaars staan twee belangrijke rechten op het spel: het recht op een eerlijk proces en het recht op privacy. Informatie uit de gekraakte berichten geeft justitie een unieke inkijk in de internationaal georganiseerde misdaad, zo schrijft het OM op haar website. Zulke vergaande opsporingsmethoden vereisen op zijn minst transparantie, stelt Van Boom.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen