Brandbrief advocaten: opsporingsmethoden OM in strijd met mensenrechten

De afgelopen jaren zijn de opsporingsdiensten zich in toenemende mate gaan richten op het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde berichten. Criminelen gebruiken deze berichten om heimelijk te kunnen communiceren. De onderschepte berichten vormen bij veel grote strafzaken belangrijk bewijs. Bijvoorbeeld bij de veroordeling van de mannen achter de martelkamer en de zaak tegen Ridouan T.

Strafrechtadvocaten maken zich grote zorgen over de manier waarop grote hoeveelheden berichten door justitie worden verzameld en onderzocht. De nieuwe opsporingsmethoden zouden in strijd zijn met fundamentele mensenrechten, zo waarschuwen de advocaten in een brandbrief.

Het is ongebruikelijk dat strafrechtadvocaten zich verenigen en gezamenlijk hun zorgen uiten. Discussies worden immers veelal in de rechtszaal beslecht. Maar deze brandbrief is door meer dan honderd advocaten ondertekend. Dit onderwerp overstijgt het belang van individuele verdachten en bevindt zich op het belangrijke grensvlak tussen veiligheid en vrijheid, legt Ruud van Boom uit, strafrechtadvocaat en een van de initiatiefnemers van de brief.

Twee belangrijke rechten

Volgens de ondertekenaars staan twee belangrijke rechten op het spel: het recht op een eerlijk proces en het recht op privacy. Informatie uit de gekraakte berichten geeft justitie een unieke inkijk in de internationaal georganiseerde misdaad, zo schrijft het OM op haar website. Zulke vergaande opsporingsmethoden vereisen op zijn minst transparantie, stelt Van Boom.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen