Brandbrief advocaten: opsporingsmethoden OM in strijd met mensenrechten

De afgelopen jaren zijn de opsporingsdiensten zich in toenemende mate gaan richten op het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde berichten. Criminelen gebruiken deze berichten om heimelijk te kunnen communiceren. De onderschepte berichten vormen bij veel grote strafzaken belangrijk bewijs. Bijvoorbeeld bij de veroordeling van de mannen achter de martelkamer en de zaak tegen Ridouan T.

Strafrechtadvocaten maken zich grote zorgen over de manier waarop grote hoeveelheden berichten door justitie worden verzameld en onderzocht. De nieuwe opsporingsmethoden zouden in strijd zijn met fundamentele mensenrechten, zo waarschuwen de advocaten in een brandbrief.

Het is ongebruikelijk dat strafrechtadvocaten zich verenigen en gezamenlijk hun zorgen uiten. Discussies worden immers veelal in de rechtszaal beslecht. Maar deze brandbrief is door meer dan honderd advocaten ondertekend. Dit onderwerp overstijgt het belang van individuele verdachten en bevindt zich op het belangrijke grensvlak tussen veiligheid en vrijheid, legt Ruud van Boom uit, strafrechtadvocaat en een van de initiatiefnemers van de brief.

Twee belangrijke rechten

Volgens de ondertekenaars staan twee belangrijke rechten op het spel: het recht op een eerlijk proces en het recht op privacy. Informatie uit de gekraakte berichten geeft justitie een unieke inkijk in de internationaal georganiseerde misdaad, zo schrijft het OM op haar website. Zulke vergaande opsporingsmethoden vereisen op zijn minst transparantie, stelt Van Boom.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen