Locatiegegevens van Strava gebruikers liggen voor het oprapen

Cybercriminelen kunnen de locaties en routes van Strava gebruikers traceren. De populaire sportapp beweert dat de privacy van gebruikers wordt beschermd, maar de maatregelen blijken zwak.

Strava heeft tientallen miljoenen gebruikers in 195 landen. De sportapp maakt het mogelijk om sportactiviteiten, locaties en routes met medegebruikers te delen. De endpoint privacy zone-instellingen stelt gebruikers in staat om routes en locaties af te schermen. Ondanks de privacymaatregel wisten onderzoekers van de KU Leuven de locaties en routes van gebruikers te achterhalen.

Het probleem

Populaire sportapps als Strava, Adidas Runtastic en Garmin Connect zijn privacygevoelig. Gebruikers delen wandelroutes, hardlooplocaties en fietstochten, maar zijn zich vaak onbewust van het beeld dat de gegevens schetsen. In april 2018 kwam Strava in het nieuws nadat onderzoekers de sportapp gebruikten om de locaties van Amerikaanse militairen in Syrie te traceren. Door looproutes te delen gaven soldaten hun positie onbewust prijs.

Strava probeert het probleem met een privacy-instelling te voorkomen. De endpoint privacy zone-optie geeft de indruk dat routes en activiteiten worden afgeschermd voor de buitenwereld. In werkelijkheid zijn de locaties en routes van gebruikers alsnog te achterhalen.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen