Locatiegegevens van Strava gebruikers liggen voor het oprapen

Cybercriminelen kunnen de locaties en routes van Strava gebruikers traceren. De populaire sportapp beweert dat de privacy van gebruikers wordt beschermd, maar de maatregelen blijken zwak.

Strava heeft tientallen miljoenen gebruikers in 195 landen. De sportapp maakt het mogelijk om sportactiviteiten, locaties en routes met medegebruikers te delen. De endpoint privacy zone-instellingen stelt gebruikers in staat om routes en locaties af te schermen. Ondanks de privacymaatregel wisten onderzoekers van de KU Leuven de locaties en routes van gebruikers te achterhalen.

Het probleem

Populaire sportapps als Strava, Adidas Runtastic en Garmin Connect zijn privacygevoelig. Gebruikers delen wandelroutes, hardlooplocaties en fietstochten, maar zijn zich vaak onbewust van het beeld dat de gegevens schetsen. In april 2018 kwam Strava in het nieuws nadat onderzoekers de sportapp gebruikten om de locaties van Amerikaanse militairen in Syrie te traceren. Door looproutes te delen gaven soldaten hun positie onbewust prijs.

Strava probeert het probleem met een privacy-instelling te voorkomen. De endpoint privacy zone-optie geeft de indruk dat routes en activiteiten worden afgeschermd voor de buitenwereld. In werkelijkheid zijn de locaties en routes van gebruikers alsnog te achterhalen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen