Skip to main content

Locatiegegevens van Strava gebruikers liggen voor het oprapen

Cybercriminelen kunnen de locaties en routes van Strava gebruikers traceren. De populaire sportapp beweert dat de privacy van gebruikers wordt beschermd, maar de maatregelen blijken zwak.

Strava heeft tientallen miljoenen gebruikers in 195 landen. De sportapp maakt het mogelijk om sportactiviteiten, locaties en routes met medegebruikers te delen. De endpoint privacy zone-instellingen stelt gebruikers in staat om routes en locaties af te schermen. Ondanks de privacymaatregel wisten onderzoekers van de KU Leuven de locaties en routes van gebruikers te achterhalen.

Het probleem

Populaire sportapps als Strava, Adidas Runtastic en Garmin Connect zijn privacygevoelig. Gebruikers delen wandelroutes, hardlooplocaties en fietstochten, maar zijn zich vaak onbewust van het beeld dat de gegevens schetsen. In april 2018 kwam Strava in het nieuws nadat onderzoekers de sportapp gebruikten om de locaties van Amerikaanse militairen in Syrie te traceren. Door looproutes te delen gaven soldaten hun positie onbewust prijs.

Strava probeert het probleem met een privacy-instelling te voorkomen. De endpoint privacy zone-optie geeft de indruk dat routes en activiteiten worden afgeschermd voor de buitenwereld. In werkelijkheid zijn de locaties en routes van gebruikers alsnog te achterhalen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen