Skip to main content

Cybercrime: Dat gebeurt ons toch niet, wat valt hier nou te halen?

Nu meer mensen thuiswerken en de digitalisering verder toeneemt, staat cyber security hoog op de agenda van ondernemers. Na grote bedrijven en organisaties raken ook mkb ers en zzp ers doordrongen van de noodzaak van digitale veiligheid.

In Nederland werken we sinds de coronapandemie tweemaal zoveel thuis als voorheen: gemiddeld 6,5 uur per week. Volgens de BedrijvenMonitor van Interpolis wil inmiddels 32 procent van de ondernemers hun kantoorpanden inkrimpen.

Hoofdpijndossier

Werken op afstand vergroot de kwetsbaarheid van bedrijven voor cybercrime. Door het openstellen van het bedrijfsnetwerk voor thuiswerkers vergroot je immers ook de kans dat kwaadwilligen digitaal toegang weten te krijgen in de organisatie.

Cybercrime – denk aan hacks, phishing, diefstal en spookfacturen – staat al ruim anderhalf jaar in de top 3 van hoofdpijndossiers, aldus de BedrijvenMonitor van Interpolis. Grote organisaties vrezen vooral data-hacks; kleine mkb ers en zzp ers zijn vooral bang voor phishing, password cracking en malware.

Cyberkwetsbaar

Dat laatste was waar Mathieu Vlam (54) van wakker lag. Hij is directeur-eigenaar van Vlam Machinefabriek in Andijk, een familiebedrijf in metaalbewerking. Vlam produceert metalen onderdelen voor allerlei machines. Afnemers zijn fabrikanten van bijvoorbeeld lopende banden en productielijnen.

Met 16 medewerkers maakt Vlam in totaal zo n 400 verschillende onderdelen, in grootte varierend van 25 mm tot zo n 50 centimeter, sommige vele duizenden stuks per jaar. Puur vakwerk, waar Vlam altijd nuchter en bescheiden over is gebleven.

Juist die bescheidenheid maakte hem jarenlang enorm cyberkwetsbaar. Ik dacht altijd: we hebben geen grote bedrijfsgeheimen en geen miljoenen op onze bankrekening. Wat is hier nou te halen?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen