Cybercrime: Dat gebeurt ons toch niet, wat valt hier nou te halen?

Nu meer mensen thuiswerken en de digitalisering verder toeneemt, staat cyber security hoog op de agenda van ondernemers. Na grote bedrijven en organisaties raken ook mkb ers en zzp ers doordrongen van de noodzaak van digitale veiligheid.

In Nederland werken we sinds de coronapandemie tweemaal zoveel thuis als voorheen: gemiddeld 6,5 uur per week. Volgens de BedrijvenMonitor van Interpolis wil inmiddels 32 procent van de ondernemers hun kantoorpanden inkrimpen.

Hoofdpijndossier

Werken op afstand vergroot de kwetsbaarheid van bedrijven voor cybercrime. Door het openstellen van het bedrijfsnetwerk voor thuiswerkers vergroot je immers ook de kans dat kwaadwilligen digitaal toegang weten te krijgen in de organisatie.

Cybercrime – denk aan hacks, phishing, diefstal en spookfacturen – staat al ruim anderhalf jaar in de top 3 van hoofdpijndossiers, aldus de BedrijvenMonitor van Interpolis. Grote organisaties vrezen vooral data-hacks; kleine mkb ers en zzp ers zijn vooral bang voor phishing, password cracking en malware.

Cyberkwetsbaar

Dat laatste was waar Mathieu Vlam (54) van wakker lag. Hij is directeur-eigenaar van Vlam Machinefabriek in Andijk, een familiebedrijf in metaalbewerking. Vlam produceert metalen onderdelen voor allerlei machines. Afnemers zijn fabrikanten van bijvoorbeeld lopende banden en productielijnen.

Met 16 medewerkers maakt Vlam in totaal zo n 400 verschillende onderdelen, in grootte varierend van 25 mm tot zo n 50 centimeter, sommige vele duizenden stuks per jaar. Puur vakwerk, waar Vlam altijd nuchter en bescheiden over is gebleven.

Juist die bescheidenheid maakte hem jarenlang enorm cyberkwetsbaar. Ik dacht altijd: we hebben geen grote bedrijfsgeheimen en geen miljoenen op onze bankrekening. Wat is hier nou te halen?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen