Skip to main content

Cybercrime: Dat gebeurt ons toch niet, wat valt hier nou te halen?

Nu meer mensen thuiswerken en de digitalisering verder toeneemt, staat cyber security hoog op de agenda van ondernemers. Na grote bedrijven en organisaties raken ook mkb ers en zzp ers doordrongen van de noodzaak van digitale veiligheid.

In Nederland werken we sinds de coronapandemie tweemaal zoveel thuis als voorheen: gemiddeld 6,5 uur per week. Volgens de BedrijvenMonitor van Interpolis wil inmiddels 32 procent van de ondernemers hun kantoorpanden inkrimpen.

Hoofdpijndossier

Werken op afstand vergroot de kwetsbaarheid van bedrijven voor cybercrime. Door het openstellen van het bedrijfsnetwerk voor thuiswerkers vergroot je immers ook de kans dat kwaadwilligen digitaal toegang weten te krijgen in de organisatie.

Cybercrime – denk aan hacks, phishing, diefstal en spookfacturen – staat al ruim anderhalf jaar in de top 3 van hoofdpijndossiers, aldus de BedrijvenMonitor van Interpolis. Grote organisaties vrezen vooral data-hacks; kleine mkb ers en zzp ers zijn vooral bang voor phishing, password cracking en malware.

Cyberkwetsbaar

Dat laatste was waar Mathieu Vlam (54) van wakker lag. Hij is directeur-eigenaar van Vlam Machinefabriek in Andijk, een familiebedrijf in metaalbewerking. Vlam produceert metalen onderdelen voor allerlei machines. Afnemers zijn fabrikanten van bijvoorbeeld lopende banden en productielijnen.

Met 16 medewerkers maakt Vlam in totaal zo n 400 verschillende onderdelen, in grootte varierend van 25 mm tot zo n 50 centimeter, sommige vele duizenden stuks per jaar. Puur vakwerk, waar Vlam altijd nuchter en bescheiden over is gebleven.

Juist die bescheidenheid maakte hem jarenlang enorm cyberkwetsbaar. Ik dacht altijd: we hebben geen grote bedrijfsgeheimen en geen miljoenen op onze bankrekening. Wat is hier nou te halen?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen