Skip to main content

Cybercrime: Dat gebeurt ons toch niet, wat valt hier nou te halen?

Nu meer mensen thuiswerken en de digitalisering verder toeneemt, staat cyber security hoog op de agenda van ondernemers. Na grote bedrijven en organisaties raken ook mkb ers en zzp ers doordrongen van de noodzaak van digitale veiligheid.

In Nederland werken we sinds de coronapandemie tweemaal zoveel thuis als voorheen: gemiddeld 6,5 uur per week. Volgens de BedrijvenMonitor van Interpolis wil inmiddels 32 procent van de ondernemers hun kantoorpanden inkrimpen.

Hoofdpijndossier

Werken op afstand vergroot de kwetsbaarheid van bedrijven voor cybercrime. Door het openstellen van het bedrijfsnetwerk voor thuiswerkers vergroot je immers ook de kans dat kwaadwilligen digitaal toegang weten te krijgen in de organisatie.

Cybercrime – denk aan hacks, phishing, diefstal en spookfacturen – staat al ruim anderhalf jaar in de top 3 van hoofdpijndossiers, aldus de BedrijvenMonitor van Interpolis. Grote organisaties vrezen vooral data-hacks; kleine mkb ers en zzp ers zijn vooral bang voor phishing, password cracking en malware.

Cyberkwetsbaar

Dat laatste was waar Mathieu Vlam (54) van wakker lag. Hij is directeur-eigenaar van Vlam Machinefabriek in Andijk, een familiebedrijf in metaalbewerking. Vlam produceert metalen onderdelen voor allerlei machines. Afnemers zijn fabrikanten van bijvoorbeeld lopende banden en productielijnen.

Met 16 medewerkers maakt Vlam in totaal zo n 400 verschillende onderdelen, in grootte varierend van 25 mm tot zo n 50 centimeter, sommige vele duizenden stuks per jaar. Puur vakwerk, waar Vlam altijd nuchter en bescheiden over is gebleven.

Juist die bescheidenheid maakte hem jarenlang enorm cyberkwetsbaar. Ik dacht altijd: we hebben geen grote bedrijfsgeheimen en geen miljoenen op onze bankrekening. Wat is hier nou te halen?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen