Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn

In juni 2022 is er een politiek akkoord bereikt over de herziening van de Europese Netwerk en Informatiebeveiliging Richtlijn, NIB. Deze herziening wordt gedreven door ontwikkelingen in technologieen, de steeds verregaandere digitalisering, de toenemende afhankelijkheid van informatie en beveiligingsnetwerken in combinatie met nieuwe en bestaande dreigingen. De nieuwe NIB2 richtlijn behelst een uitbreiding van taken en bevoegdheden voor CSIRT s ten opzichte van NIB1. De NIB2 richtlijn is niet alleen op meer sectoren van toepassing, maar ook het soort CSIRT taken is uitgebreid. Het NCSC heeft naar aanleiding van deze herziening de Universiteit Tilburg gevraagd om een impactstudie uit te voeren voor de eigen organisatie en werkzaamheden.

Doel

Het beoogde doel van de studie was om de veranderingen in de eisen en taken van Computer Security Incident Response Teams (CSIRT s) en good practices bij de uitvoering van hun taken evenals de organisatie in kaart te brengen. Hiervoor hebben de onderzoekers zes CSIRT s uit EU-lidstaten onder de loep genomen, zijnde NCSC in Nederland, CERT.at in Oostenrijk, CERT-FR in Frankrijk, CERT-BUND in Duitsland, CERT-EE in Estland en het Center for Cyber Security in Denemarken.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen