Skip to main content

Impactstudie CSIRT s in het kader van de herziening van de NIB richtlijn

In juni 2022 is er een politiek akkoord bereikt over de herziening van de Europese Netwerk en Informatiebeveiliging Richtlijn, NIB. Deze herziening wordt gedreven door ontwikkelingen in technologieen, de steeds verregaandere digitalisering, de toenemende afhankelijkheid van informatie en beveiligingsnetwerken in combinatie met nieuwe en bestaande dreigingen. De nieuwe NIB2 richtlijn behelst een uitbreiding van taken en bevoegdheden voor CSIRT s ten opzichte van NIB1. De NIB2 richtlijn is niet alleen op meer sectoren van toepassing, maar ook het soort CSIRT taken is uitgebreid. Het NCSC heeft naar aanleiding van deze herziening de Universiteit Tilburg gevraagd om een impactstudie uit te voeren voor de eigen organisatie en werkzaamheden.

Doel

Het beoogde doel van de studie was om de veranderingen in de eisen en taken van Computer Security Incident Response Teams (CSIRT s) en good practices bij de uitvoering van hun taken evenals de organisatie in kaart te brengen. Hiervoor hebben de onderzoekers zes CSIRT s uit EU-lidstaten onder de loep genomen, zijnde NCSC in Nederland, CERT.at in Oostenrijk, CERT-FR in Frankrijk, CERT-BUND in Duitsland, CERT-EE in Estland en het Center for Cyber Security in Denemarken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen