Skip to main content

Overheid en bedrijven moeten weerbaarder worden tegen cyberaanval

Overheidsdiensten en belangrijke bedrijven moeten beter bestand worden tegen digitale bedreigingen, vindt het kabinet. Dat kondigt nieuwe regels aan waar overheden, zogenoemde vitale bedrijven en leveranciers van digitale producten en diensten aan moeten gaan voldoen. De digitale dreiging is permanent en neemt eerder toe dan af, met alle mogelijke gevolgen van dien, zo staat te lezen in de zogeheten cybersecuritystrategie voor de komende jaren.

Om die dreiging het hoofd te bieden is actie nodig, vinden de betrokken bewindslieden. Ze willen meer verantwoordelijkheid neerleggen bij de overheid en specifieke sectoren. De nadruk op eenzijdige verantwoordelijkheid van het individu zien ze als een doodlopende weg. Onder vitale sectoren vallen bijvoorbeeld de stroom- en drinkwatervoorziening.

Het kabinet gaat er bij allerlei bedrijven en organisaties, waaronder ook de zorg, op aandringen meer aandacht te besteden aan cybersecurity. Ook scholen moeten veel meer aandacht gaan besteden aan informatiebeveiliging en privacy, bijvoorbeeld door dit te behandelen in hun jaarverslagen en crisisoefeningen te doen. Dat onderwijsinstellingen een interessant doelwit voor criminelen kunnen zijn, bleek begin dit jaar bijvoorbeeld toen de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam doelwit waren van een grote cyberaanval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen
DORA: Europese wetgeving voor financiele instellingen stelt ook eisen aan ICT dienstverleners
Verder lezen