Onvermogen tot data delen

Het delen van data is nodig voor een integrale aanpak van maatschappelijk opgaven, maar in de praktijk lastig. We hebben een ander perspectief nodig waarbij de inzet van data en technologie niet standaard een bedreiging vormt voor privacy, maar juist kan bijdragen aan een meer inclusieve, eerlijkere en soms zelfs anoniemere maatschappij.

Toegang tot data is een voorwaarde voor de aanpak van maatschappelijke opgaven en om onderzoek mogelijk te maken, bijvoorbeeld naar oversterfte tijdens de COVID-19 pandemie. Toch blijkt toegang en het delen van data lastig, zeker wanneer dit de grenzen van de eigen organisatie overstijgt. Dit onvermogen om data te delen leidt tot ondermijning van het publiek belang.

In veel gevallen wordt privacy als reden gegeven voor het niet kunnen delen van data. De praktijk is vaak genuanceerder, waarbij het mag niet-argument deels een Pavlov-reactie is. Hiermee wordt de discussie doodgeslagen en de fragmentatie van het Nederlandse datalandschap in stand gehouden.

Het delen van data is echter nodig voor een integrale aanpak van maatschappelijk opgaven. Zo is het voor de aanpak van armoede cruciaal om te weten wie er bij de kwetsbare groep horen die nu door het ijs dreigt te zakken. Deze groep heeft bijvoorbeeld recht op een energietoeslag. De NOS berichtte echter afgelopen week dat in de vier grote steden naar schatting 26.000 kwetsbare huishoudens geen beroep doen op deze toeslag. Gemeenten gaan nu de straat op om mensen aan te spreken, maar de gegevens die nodig zijn om te bepalen wie recht heeft op de toelage zijn bekend.

Verder lezen bij de bron
IB&P
Laatste berichten van IB&P (alles zien)

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen
Ook in cyberspace biedt Oekraine taaie weerstand
Verder lezen
Veilig en anoniem communiceren op het dark web
Verder lezen
Een veilige en transparante Europese markt: Digital Services Act
Verder lezen
Security experts over nieuwe security richtlijn NIS 2
Verder lezen