Politie gaat voorruit op ANPR foto s automatisch blurren

Automobilisten die een verkeersovertreding begaan, zijn voortaan niet langer herkenbaar in beeld. Voorruiten moesten tot voor kort handmatig onherkenbaar gemaakt worden. Dit was een arbeidsintensieve klus. Voortaan worden foto s die met ANPR camera s zijn genomen automatisch geblurd.

Dat laat de politie weten in een persverklaring.

Kort geding vanwege vermeende privacyschending door ANPR-camera s

ANPR is een afkorting die staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het zijn camera s die kentekenplaten op beeld vastleggen als iemand bijvoorbeeld te hard rijdt, een rood verkeerslicht negeert of niet handsfree achter het stuur zit te bellen. Bestuurders die zich aan dit soort vergrijpen schuldig maken, kunnen met behulp van ANPR-camera s een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) op de deurmat verwachten. Meer dan negenhonderd van dit soort camera s hangen er boven de Nederlandse wegen.

ANPR-camera s registreren niet alleen kentekenplaten. Ook de voorruit van de auto wordt op beeld vastgelegd, en daarmee het gezicht van de bestuurder. Volgens Stichting Privacy First is een inbreuk op onze privacy en in strijd met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), het Europees Handvest en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarnaast zijn de camera s naar eigen zeggen totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief. De stichting spande afgelopen jaar een kort geding aan tegen de Nederlandse staat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen