Skip to main content

Politie gaat voorruit op ANPR foto s automatisch blurren

Automobilisten die een verkeersovertreding begaan, zijn voortaan niet langer herkenbaar in beeld. Voorruiten moesten tot voor kort handmatig onherkenbaar gemaakt worden. Dit was een arbeidsintensieve klus. Voortaan worden foto s die met ANPR camera s zijn genomen automatisch geblurd.

Dat laat de politie weten in een persverklaring.

Kort geding vanwege vermeende privacyschending door ANPR-camera s

ANPR is een afkorting die staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het zijn camera s die kentekenplaten op beeld vastleggen als iemand bijvoorbeeld te hard rijdt, een rood verkeerslicht negeert of niet handsfree achter het stuur zit te bellen. Bestuurders die zich aan dit soort vergrijpen schuldig maken, kunnen met behulp van ANPR-camera s een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) op de deurmat verwachten. Meer dan negenhonderd van dit soort camera s hangen er boven de Nederlandse wegen.

ANPR-camera s registreren niet alleen kentekenplaten. Ook de voorruit van de auto wordt op beeld vastgelegd, en daarmee het gezicht van de bestuurder. Volgens Stichting Privacy First is een inbreuk op onze privacy en in strijd met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), het Europees Handvest en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarnaast zijn de camera s naar eigen zeggen totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief. De stichting spande afgelopen jaar een kort geding aan tegen de Nederlandse staat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen