Skip to main content

Bibliotheek Rotterdam getroffen door cyberaanval

Bibliotheek Rotterdam is slachtoffer van een cyberaanval. Tijdens het inrichten van een nieuw onderdeel van onze digitale systemen waren we tijdelijk kwetsbaarder, zonder dat wij ons daarvan bewust waren. Dat heeft ertoe geleid dat criminelen toegang hadden tot onze data.  

We weten inmiddels dat de criminelen een deel van deze data – waaronder persoonlijke gegevens – hebben meegenomen. Daarnaast hebben ze geprobeerd onze ICT systemen ontoegankelijk te maken. Er zijn geen andere systemen geraakt behalve die van de bibliotheek. Onze backups waren van goede kwaliteit zodat we van daaruit opnieuw onze systemen konden opbouwen.  

Er zijn maatregelen genomen om de risico s van de cyberaanval zo klein mogelijk te houden. Onderzoekers en technici hebben gewerkt aan de opbouw van de systemen, het upgraden van de beveiliging en het onderzoek naar de aard en de kwaliteit van de ontvreemde data. De bibliotheek heeft aangifte gedaan bij de politie.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen