Bibliotheek Rotterdam getroffen door cyberaanval

Bibliotheek Rotterdam is slachtoffer van een cyberaanval. Tijdens het inrichten van een nieuw onderdeel van onze digitale systemen waren we tijdelijk kwetsbaarder, zonder dat wij ons daarvan bewust waren. Dat heeft ertoe geleid dat criminelen toegang hadden tot onze data.  

We weten inmiddels dat de criminelen een deel van deze data – waaronder persoonlijke gegevens – hebben meegenomen. Daarnaast hebben ze geprobeerd onze ICT systemen ontoegankelijk te maken. Er zijn geen andere systemen geraakt behalve die van de bibliotheek. Onze backups waren van goede kwaliteit zodat we van daaruit opnieuw onze systemen konden opbouwen.  

Er zijn maatregelen genomen om de risico s van de cyberaanval zo klein mogelijk te houden. Onderzoekers en technici hebben gewerkt aan de opbouw van de systemen, het upgraden van de beveiliging en het onderzoek naar de aard en de kwaliteit van de ontvreemde data. De bibliotheek heeft aangifte gedaan bij de politie.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen