5 big techbedrijven: welke beschermen je privacy echt (niet)?

Amazon, Apple, Google, Meta en Twitter zijn van de grootste techbedrijven, maar ze verzamelen elk op een andere manier gegevens van gebruikers. Wij raadplegen twee onderzoeken om duidelijk te maken bij welke van deze techgiganten je gegevens echt prive zijn.

Big techbedrijven en privacy

Regelmatig zie je artikelen verschijnen over een nieuwe rechtszaak waarin Google, Amazon of Meta in is beland. Enkele bedrijven zijn zo succesvol dat ze kapitaalkrachtiger zijn dat het bruto binnenlands product (bbp) van een land. In veel gevallen misbruiken ze hun sterke leiderspositie om kleinere concurrenten te onderdrukken en zo komen ze veelal terecht in rechtszaken over machtsmisbruik. Maar in veel gevallen speelt ook privacy een rol.

Een van de bekendste en grootste privacyschandalen van de moderne geschiedenis is dat van Cambridge Analytica in 2018. Dat bedrijf voor gegevensanalyse wist via Facebook op een onrechtmatige manier de persoonlijke gegevens in te zien van 87 miljoen burgers wereldwijd.

Cambridge Analytica maakte toen misbruik van een simpele quiz op Facebook, maar het ging aan de haal met de gevoelige data van quizzers en hun vrienden. Zo raakten ook tienduizenden Nederlanders en Belgen betrokken die bevriend waren met Amerikanen. Het leverde Meta een jaar later een recordboete op van 5 miljard dollar. Cambridge Analytica werkte op dat moment voor de Trump-campagne toen die voor het eerst presidentskandidaat was. Met die grote gegevensbank kon de campagne doelgericht adverteren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen