Skip to main content

CIO verhoogt IT security budget door toename cyberincidenten

Cybersecurity leiders, zoals CIO s en CISO s, maken steeds meer budget vrij voor IT security. Dat doen ze onder andere voor het verstevigen van security awareness in hun organisatie. Ook is er krachtige moderne IT security nodig voor bescherming tegen cyberaanvallen zoals phishing, ransomware en DDoS. Dit blijkt uit het Dutch IT Leaders Security Survey 2022, een onderzoek van Smart Profile en Dutch IT channel, dat mede werd mogelijk gemaakt door Veeam, Cloudian en Trend Micro. Het onderzoek geeft een actueel inzicht in hoe IT beslissers in Nederland zich anno 2022 met vraagstukken rond cyber security bezighouden.

Het onderzoek, waarbij tientallen Nederlandse CIO s, CISO s en andere securitybeslissers werden geinterviewd door de redactie van Dutch IT channel en Executive People, geeft een interessant beeld van hoe Nederlandse organisaties hun IT-security moderniseren en hun digitale weerbaarheid vergroten.

Cyberincidenten

Van de geinterviewde bedrijven in dit onderzoek geeft 30 procent aan zelf een ernstig cyberincident te hebben meegemaakt. Het is daarom geenszins verwonderlijk dat twee derde van onze respondenten aangeeft stijgende budgetten te hebben voor IT-security. Helemaal niemand geeft aan dat het budget voor IT-security daalt.

CISO

De verantwoordelijkheid voor security resideert steeds meer in een C-level portefeuille, zo blijkt verder uit het Dutch IT Leaders Security Survey 2022. Bijna driekwart van de respondenten geeft dit aan. De CISO is daarbij de meest genoemde eindverantwoordelijke rol.

Security Awareness

Hoewel bijna driekwart van de respondenten aangeeft dat security awareness het afgelopen jaar is toegenomen, vindt meer dan de helft van hen dit nog steeds de belangrijkste uitdaging. Awareness trainingen aan medewerkers zijn dan ook gemeengoed.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen