Skip to main content

Amsterdam vraagt hulp ethische hackers

De gemeente Amsterdam roept ethische hackers op zwakke plekken in het gemeentelijke informatiesysteem op te sporen en te melden. De stad opent hiervoor een online meldpunt.

De hoofdstad schakelt de hulp in van ethische hackers om de digitale weerbaarheid van de stad te verhogen. De vorm van computervredebreuk waarop de gemeente hier doelt is hacken met een nobele doelstelling. Deze hackers gebruiken kwetsbaarheden in systemen niet voor eigen gewin, maar melden hun bevindingen bij de eigenaar of beheerder.

Die kan vervolgens kwetsbaarheden aanpakken en systemen beter beschermen. Ondanks maatregelen die we zelf al nemen, blijft het mogelijk dat er een zwakke plek in de IT-systemen zit waar iemand misschien misbruik van kan maken, aldus de gemeente.

Online meldpunt

Amsterdam had tot nu toe nog geen plek waar hackers met hun bevindingen terechtkonden. Om de drempel voor hackers te verlagen en meldingen te stimuleren, hebben we nu het online meldpunt, schrijft de gemeente. Wie vaardigheden heeft om zwakke plekken in IT-systemen te ontdekken, wordt opgeroepen om daarmee aan de slag te gaan, en er melding van te maken. Met name van zaken waarbij direct misbruik op de loer ligt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen