Skip to main content

Amsterdam vraagt hulp ethische hackers

De gemeente Amsterdam roept ethische hackers op zwakke plekken in het gemeentelijke informatiesysteem op te sporen en te melden. De stad opent hiervoor een online meldpunt.

De hoofdstad schakelt de hulp in van ethische hackers om de digitale weerbaarheid van de stad te verhogen. De vorm van computervredebreuk waarop de gemeente hier doelt is hacken met een nobele doelstelling. Deze hackers gebruiken kwetsbaarheden in systemen niet voor eigen gewin, maar melden hun bevindingen bij de eigenaar of beheerder.

Die kan vervolgens kwetsbaarheden aanpakken en systemen beter beschermen. Ondanks maatregelen die we zelf al nemen, blijft het mogelijk dat er een zwakke plek in de IT-systemen zit waar iemand misschien misbruik van kan maken, aldus de gemeente.

Online meldpunt

Amsterdam had tot nu toe nog geen plek waar hackers met hun bevindingen terechtkonden. Om de drempel voor hackers te verlagen en meldingen te stimuleren, hebben we nu het online meldpunt, schrijft de gemeente. Wie vaardigheden heeft om zwakke plekken in IT-systemen te ontdekken, wordt opgeroepen om daarmee aan de slag te gaan, en er melding van te maken. Met name van zaken waarbij direct misbruik op de loer ligt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen