Amsterdam vraagt hulp ethische hackers

De gemeente Amsterdam roept ethische hackers op zwakke plekken in het gemeentelijke informatiesysteem op te sporen en te melden. De stad opent hiervoor een online meldpunt.

De hoofdstad schakelt de hulp in van ethische hackers om de digitale weerbaarheid van de stad te verhogen. De vorm van computervredebreuk waarop de gemeente hier doelt is hacken met een nobele doelstelling. Deze hackers gebruiken kwetsbaarheden in systemen niet voor eigen gewin, maar melden hun bevindingen bij de eigenaar of beheerder.

Die kan vervolgens kwetsbaarheden aanpakken en systemen beter beschermen. Ondanks maatregelen die we zelf al nemen, blijft het mogelijk dat er een zwakke plek in de IT-systemen zit waar iemand misschien misbruik van kan maken, aldus de gemeente.

Online meldpunt

Amsterdam had tot nu toe nog geen plek waar hackers met hun bevindingen terechtkonden. Om de drempel voor hackers te verlagen en meldingen te stimuleren, hebben we nu het online meldpunt, schrijft de gemeente. Wie vaardigheden heeft om zwakke plekken in IT-systemen te ontdekken, wordt opgeroepen om daarmee aan de slag te gaan, en er melding van te maken. Met name van zaken waarbij direct misbruik op de loer ligt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen