Skip to main content

Privacy expert aan burgers getroffen door hacking van politiezone Zwijndrecht: Vervang je officiele documenten, paspoorten en nummerplaten

Privacy jurist Matthias Dobbelaere Welvaert adviseert iedere burger die denkt te zijn getroffen door de hacking van de politiezone Zwijndrecht haar, zijn of hun officiele documenten, paspoorten en nummerplaten te vervangen. Hij vindt dat de politie haar verantwoordelijkheid minimaliseert en dat de overheid te weinig in cyberveiligheid investeert.

Een hacker heeft in september ingebroken op de server van de politiezone Zwijndrecht en gevoelige data gelekt. Dat melden VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door het parket van Antwerpen. Volgens de korpschef van de politiezone Zwijndrecht gaat het vooral om persoonlijke informatie van personeel, zoals personeelslijsten en foto s van personeelsfeestjes, maar hij geeft toe dat er ook boetes en pv s werden gelekt.

Privacy-jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert spreekt over een van de grootste datalekken van het land. Hij is wel niet verrast door de hacking: Het was niet de vraag of het ging gebeuren, maar wel: wanneer en wie zal het slachtoffer worden? Hij verwacht ook dat nieuwe cyberaanvallen niet zullen uitblijven. Daar twijfel ik niet aan, de tijd van hacken voor het plezier is voorbij. De sector weet waar het geld zit en weet ook dat de beveiliging bij overheids- en politiediensten heel slecht is.

Zwakke beveiliging

Want daar wringt volgens Dobbelaere-Welvaert het schoentje. In dit specifieke geval lag een zwak wachtwoord blijkbaar aan de basis, zegt de privacy-expert. Dat is opvallend, want de overheid voert zelf campagnes om tweestapsverificaties te promoten. Dan krijg je na het invullen van het wachtwoord een code die je nog moet ingeven. Dat was hier duidelijk niet het geval. Je zou toch verwachten dat de overheid daar meer in zou investeren, zowel qua budget als qua kennis.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen