Skip to main content

Wetsvoorstel tijdelijke wet cyberoperaties naar de Tweede Kamer

De ministers Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Kajsa Ollongren van Defensie hebben een wetsvoorstel voor een tijdelijke wet cyberoperaties naar de Tweede Kamer gestuurd. De controversiele wet moet het voor de veiligheidsdiensten mogelijk maken sneller en effectiever te werken tegen de dreiging van landen die cyberaanvallen op Nederland plegen.

Met het wetsvoorstel krijgen de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden. De cyberaanvallen richten zich volgens de inlichtingendiensten op het stelen van gevoelige informatie en het saboteren van kritiek infrastructuur.

Met de door tijdelijke wet mogelijke uitgebreidere bevoegdheden kunnen de veiligheidsdiensten hiertegen beter optreden. Onder meer door niet voor ieder volgverzoek toestemming te moeten aanvragen. Ook zou voor verschillende bevoegdheden het moment van toetsing moeten veranderen. Niet vooraf door de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB), maar tijdens en achteraf door de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIV).

Met het verschuiven van het toetsingsmoment moet kabelinterceptie mogelijk worden, zonder dat daar vooraf toestemming voor moet worden verleend. Dit vanwege de grote inbreuk op de privacy. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen