Skip to main content

In slechts vier gemeenten geen meldingen van cybercrime

Alleen in de gemeenten Beek, Vlieland, Simpelveld en Hardinxveld Giessendam werd in het afgelopen halfjaar geen enkele melding gedaan van cybercrime. Dat meldt VPNgids.nl op basis van politiecijfers. Aan het begin van 2022 leek het aantal meldingen van cybercrime af te nemen, maar in het afgelopen halfjaar was er toch weer een sterke stijging.

Twee per uur

Er kwamen 7.396 meldingen van cybercrime binnen bij de politie in de periode van mei tot en met oktober dit jaar – een stijging van 8,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. De stijgingen was het sterkst in september en oktober. In oktober kwamen er 1.379 meldingen binnen bij de politie, oftewel gemiddeld bijna twee per uur. In het begin van 2022 (februari, maart en april) leek een daling te zijn ingezet, schrijft VPNgids.nl, maar dat veranderde vanaf mei. Al vanaf het begin van de coronacrisis is er een explosieve stijging in het aantal gevallen van cybercrime, vertelt David Janssen van VPNGids.nl. In de eerste maanden van 2021, waarin Nederland in volledige lockdown zat, was het aantal digitale misdrijven op een hoogtepunt.

Truc

Janssen raadt aan om, met name tijdens de feestdagen, waakzaam te zijn en op te passen voor neppe webshops. Wees argwanend richting mensen die betaalverzoeken sturen voor een klein bedrag om je rekening te verifieren. Ook het inschakelen van een koeriersdienst door een koper moet alarmbellen doen rinkelen: vaak is dit een truc om je naar neppe website van een koeriersdienst te krijgen, waarna je rekening geplunderd wordt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.
Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.

Meer recente berichten

Kabinet positief over Europees plan voor cybersecurity ziekenhuizen
Verder lezen
Raad van State: politie bewaart data burgers te lang
Verder lezen
Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen