Skip to main content

In slechts vier gemeenten geen meldingen van cybercrime

Alleen in de gemeenten Beek, Vlieland, Simpelveld en Hardinxveld Giessendam werd in het afgelopen halfjaar geen enkele melding gedaan van cybercrime. Dat meldt VPNgids.nl op basis van politiecijfers. Aan het begin van 2022 leek het aantal meldingen van cybercrime af te nemen, maar in het afgelopen halfjaar was er toch weer een sterke stijging.

Twee per uur

Er kwamen 7.396 meldingen van cybercrime binnen bij de politie in de periode van mei tot en met oktober dit jaar – een stijging van 8,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. De stijgingen was het sterkst in september en oktober. In oktober kwamen er 1.379 meldingen binnen bij de politie, oftewel gemiddeld bijna twee per uur. In het begin van 2022 (februari, maart en april) leek een daling te zijn ingezet, schrijft VPNgids.nl, maar dat veranderde vanaf mei. Al vanaf het begin van de coronacrisis is er een explosieve stijging in het aantal gevallen van cybercrime, vertelt David Janssen van VPNGids.nl. In de eerste maanden van 2021, waarin Nederland in volledige lockdown zat, was het aantal digitale misdrijven op een hoogtepunt.

Truc

Janssen raadt aan om, met name tijdens de feestdagen, waakzaam te zijn en op te passen voor neppe webshops. Wees argwanend richting mensen die betaalverzoeken sturen voor een klein bedrag om je rekening te verifieren. Ook het inschakelen van een koeriersdienst door een koper moet alarmbellen doen rinkelen: vaak is dit een truc om je naar neppe website van een koeriersdienst te krijgen, waarna je rekening geplunderd wordt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen