Skip to main content

Kabinet niet bereid om met AP in gesprek te gaan over boete KNLTB

Het kabinet is niet van plan om een gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens aan te gaan omtrent de geldboete die de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond, KNLTB, begin 2020 kreeg opgelegd. De toezichthouder is een instantie die onafhankelijk werkt. Bovendien is de overheid geen onderdeel van deze juridische procedure.

Dat schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind in een reactie op schriftelijke vragen van de VVD.

Gerechtvaardigd belang

In maart 2020 deelde de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 525.000 euro uit aan de KNLTB. De tennisbond verkocht, zonder haar leden hierover te informeren en zonder toestemming, e-mailadressen en andere persoonlijke gegevens aan sponsors voor persoonsgerichte advertenties. Een grove schending van de privacy van tennissers, zo oordeelde de toezichthouder.

De KNLTB was het hier niet mee eens en zei dat er sprake was van een gerechtvaardigd belang. Door de gegevens van leden aan sponsoren te verkopen, versterkte de tennisbond haar economische positie. Dankzij de inkomsten van de verkoop hoefde de contributie niet verhoogd te worden, waardoor tennissen betaalbaar bleef.

De tennisbond is altijd zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens van leden en open en transparant geweest over het beleid met betrekking tot het delen van persoonsgegevens, zo zei de KNLTB over de kwestie.

Strenge interpretatie AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens veegde het argument van de tennisbond van tafel: een commercieel belang kan immers nooit een gerechtvaardigd belang zijn. Afgelopen zomer waarschuwde de Europese Commissie de Nederlandse toezichthouder dat ze met dit standpunt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te streng interpreteerde, wat niet goed was voor de werking van de interne markt en het vrije ondernemerschap.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen