Skip to main content

Kabinet niet bereid om met AP in gesprek te gaan over boete KNLTB

Het kabinet is niet van plan om een gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens aan te gaan omtrent de geldboete die de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond, KNLTB, begin 2020 kreeg opgelegd. De toezichthouder is een instantie die onafhankelijk werkt. Bovendien is de overheid geen onderdeel van deze juridische procedure.

Dat schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind in een reactie op schriftelijke vragen van de VVD.

Gerechtvaardigd belang

In maart 2020 deelde de Autoriteit Persoonsgegevens een boete van 525.000 euro uit aan de KNLTB. De tennisbond verkocht, zonder haar leden hierover te informeren en zonder toestemming, e-mailadressen en andere persoonlijke gegevens aan sponsors voor persoonsgerichte advertenties. Een grove schending van de privacy van tennissers, zo oordeelde de toezichthouder.

De KNLTB was het hier niet mee eens en zei dat er sprake was van een gerechtvaardigd belang. Door de gegevens van leden aan sponsoren te verkopen, versterkte de tennisbond haar economische positie. Dankzij de inkomsten van de verkoop hoefde de contributie niet verhoogd te worden, waardoor tennissen betaalbaar bleef.

De tennisbond is altijd zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens van leden en open en transparant geweest over het beleid met betrekking tot het delen van persoonsgegevens, zo zei de KNLTB over de kwestie.

Strenge interpretatie AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens veegde het argument van de tennisbond van tafel: een commercieel belang kan immers nooit een gerechtvaardigd belang zijn. Afgelopen zomer waarschuwde de Europese Commissie de Nederlandse toezichthouder dat ze met dit standpunt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te streng interpreteerde, wat niet goed was voor de werking van de interne markt en het vrije ondernemerschap.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen