Skip to main content

Waar blijft de privacy van pubers, mogen ze nog op hun bek gaan als ze het zelf verpesten?

Vroeger was heus niet alles beter, het hoorde er gewoon bij dat je als puber in je kont werd geknepen in de boerendiscotheek. Een draai om de oren van je vader? Niks bijzonders, daar had je tenslotte zelf om gevraagd.

Ouders hadden doorgaans weinig interesse in je. En hoewel dat een beetje verwaarlozing is, zie ik achteraf ook dat het me vrijheid en zelfvertrouwen gaf. Als je moeder een uur aan de telefoon (die aan een muur vastzat) hing, kon je ongezien op de BMX van je broer naar het braakliggende terrein fietsen om een Camel te roken.

Het liefst stookte ik een fikkie met Marc, die op zijn veertiende er al twee jaar jeugdgevangenis op had zitten. Mijn ouders hadden werkelijk geen idee. In het slechtste geval rook mijn moeder bij thuiskomst dat ik iets met vuur gedaan had. Dan trok ze boos al mijn kleding uit en hoorde ik dat ik stonk en een stomme trut was.

De relatie met mijn moeder bereikte in de pubertijd een dieptepunt. Ze vond het prima als ik dronken of stoned thuiskwam. Dan doe je tenminste gezellig. Meestal ging ik in benevelde staat meteen door naar bed. Voor haar wel zo aangenaam, want dan was ik wel veilig thuis en toch uit mijn moeders correcte aura. Wacht maar tot je zelf pubers hebt, waarschuwde ze vaak.

Ze had het he-le-maal mis. Niks is hetzelfde. De oudste pubert en ik lijd in stilte mee. Ik kan, als ik dat wil, elk moment checken wanneer ze op school moet zijn, welk vak of tussenuur ze heeft en welke cijfers ze haalt. Ze heeft nul privacy dankzij digitale schoolsystemen en onze smartphones. Sommige ouders volgen alles op Snapchat en BeReal en eisen toegang tot de telefoons. Daar heb ik begrip voor en toch weiger ik dat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen