Skip to main content

Ontbreken van logging bemoeilijkt corruptieonderzoek Belastingdienst

Doordat de computersystemen bij de Belastingdienst geen logbestanden bijhouden, is het lastiger om een integriteitsonderzoek naar een medewerker in te stellen. De procedures voor logische toegangsbeveiliging zijn dit jaar echter aangescherpt. Zo zorgt de fiscus ervoor dat ambtenaren toegang hebben tot informatie van burgers en bedrijven die relevant is voor hun taakuitvoering.

Dat schrijft staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij in een brief aan de Tweede Kamer.

Fiscus doet niet aan logging

Hij reageert daarmee op schriftelijke vragen van de VVD over het traceren van mogelijke corruptie bij de Belastingdienst. Begin oktober schreef NRC dat het voor de fiscus moeilijk is om te achterhalen welke informatie ambtenaren opvragen. Dat komt omdat de instantie geen loggegevens bijhoudt. Dat betekent dat medewerkers, in theorie, privacygevoelige gegevens van burgers en vertrouwelijke bedrijfsinformatie kunnen raadplegen en doorverkopen aan criminelen.

Naar aanleiding van de berichtgeving in NRC stelden Folkert Idsinga en Ingrid Michon-Derkzen (beiden VVD) kritische vragen aan staatssecretaris Van Rij en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius. De VVD ers vroegen aan de bewindslieden onder meer hoe de Belastingdienst medewerkers controleert, en of er gevallen van corruptie bekend zijn.

Belastingdienst werkt met honderden, niet gekoppelde systemen

Staatssecretaris Van Rij heeft, mede namens minister Yesilgoz-Zegerius, de vragen van de VVD-fractie beantwoord. Hij erkent ruiterlijk dat het klopt dat de computersystemen van de Belastingdienst niet registreren welke informatie ambtenaren opvragen. De systemen zijn volgens de staatssecretaris niet opgezet om dit soort informatie vast te leggen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC
Verder lezen
Weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven, blijkt uit EU enquete
Verder lezen
Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen