Skip to main content

Enschede mocht kentekens gewoon fotograferen: we hebben er wel veel van geleerd, dat gaan we anders doen

De gemeente heeft een weeklang op de singels alle kentekens gefotografeerd. Na een bezwaar over de privacy is dat stilgelegd. Ten onrechte blijkt nu: Enschede mag dat gewoon doen.

Duizenden auto s en vrachtwagens passeerden in de eerste week van september de camera s van de gemeente op verschillende plekken langs de singel en enkele toegangswegen. Van alle kentekens werd een foto gemaakt. Enschede wilde zo te weten komen wat er allemaal over de singels rijdt en wanneer. Dat deed ze na klachten over overlast door vrachtwagens. Die zouden op weg van de ene naar de andere kant van de stad, over de singels rijden in plaats van om de stad heen.

Onmiddellijk gestopt

Maar in die week kwam een klacht binnen over de privacy die in het geding zou zijn. Hoewel het fotograferen toen al was gestopt, stopte de gemeente ook onmiddellijk de verwerking van de gegevens. Ze ging na wat er werd gefotografeerd en wat ermee werd gedaan. Dat onderzoek is nu klaar. Enschede heeft in de praktijk niks verkeerd gedaan, maar zegt wel er veel van te hebben geleerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
Verder lezen
Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine
Verder lezen
Securitydreigingen in de lift door AI, voorspellen niet alleen security en AI bedrijven
Verder lezen
AP: privacy is een grondrecht, niet alleen voor rijke mensen
Verder lezen
Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels
Verder lezen
Centric en NFIR samen gemeentelijke cybersecuritymarkt op
Verder lezen
Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico
Verder lezen
Privacy autisme Rotterdamse D66 boert weer op
Verder lezen
Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?
Verder lezen
Expert: Accountant kan alleen vanuit zorgplicht kijken naar EU cyberveiligheidsrichtlijn NIS2
Verder lezen