Skip to main content

Microsoft: Rusland bereidt cyberoffensief voor tegen Oekraine deze winter

Er is een voorbereiding bezig van een Russisch cyberoffensief tegen Oekraine deze winter. Dit meldt Clint Watts, algemeen directeur, Digital Threat Analysis Center bij Microsoft. Zoals we hieronder uitgebreider rapporteren, heeft Moskou in de nasleep van Russische verliezen op het slagveld voor Oekraine dit najaar zijn meervoudige hybride technologie aanpak geintensiveerd om druk uit te oefenen op de bronnen van Kiev s militaire en politieke steun, zowel binnenlands als buitenlands. Deze aanpak omvatte destructieve raketten en cyberaanvallen op civiele infrastructuur in Oekraine, cyberaanvallen op Oekraiense en nu buitenlandse toeleveringsketens, en cyber ondersteunde beinvloedingsoperaties bedoeld om de politieke steun van de VS, de EU en de NAVO voor Oekraine te ondermijnen, en om het vertrouwen en de vastberadenheid van de Oekraiense burgers aan het wankelen te brengen.

Watss schrijft:

In de afgelopen maanden hebben cyberdreigingsactoren die gelieerd zijn aan de Russische militaire inlichtingendienst vernietigende ruitenwisseraanvallen uitgevoerd op netwerken van energie-, water- en andere kritieke infrastructuurorganisaties in Oekraine, terwijl raketaanvallen de stroom- en watervoorziening voor burgers in het hele land uitschakelden. Russische militaire operators breidden ook destructieve cyberactiviteiten buiten Oekraine uit naar Polen, een cruciaal logistiek knooppunt, in een mogelijke poging om de beweging van wapens en voorraden naar het front te verstoren.

Ondertussen probeert de Russische propaganda de intensiteit van de onenigheid van de bevolking over energie en inflatie in heel Europa te versterken door geselecteerde verhalen online te stimuleren via aan de staat gelieerde media en sociale media-accounts om gekozen functionarissen en democratische instellingen te ondermijnen. Tot op heden hebben deze slechts een beperkte publieke impact gehad, maar ze zijn een voorafschaduwing van wat in de komende winter verbredende tactieken kunnen worden.

Wij zijn van mening dat deze recente trends erop wijzen dat de wereld in de loop van deze winter voorbereid moet zijn op verschillende mogelijke Russische aanvallen in het digitale domein. Ten eerste kunnen we een voortzetting verwachten van het Russische cyberoffensief tegen Oekraiense kritieke infrastructuur. We moeten ook voorbereid zijn op de mogelijkheid dat de recente uitvoering door Russische militaire inlichtingendiensten van een ransomware-achtige aanval – bekend als Prestige – in Polen een voorbode kan zijn dat Rusland cyberaanvallen verder uitbreidt tot buiten de grenzen van Oekraine. Dergelijke cyberoperaties kunnen gericht zijn op die landen en bedrijven die Oekraine deze winter voorzien van vitale toeleveringsketens van hulp en wapens.

Ten tweede moeten we er ook op voorbereid zijn dat beinvloedingsoperaties die gericht zijn op Europa parallel aan cyberdreigingsactiviteiten worden uitgevoerd. Rusland zal proberen misbruik te maken van scheuren in de steun van de bevolking voor Oekrane om coalities te ondermijnen die essentieel zijn voor de veerkracht van Oekraine, in de hoop de humanitaire en militaire hulp die naar de regio stroomt te schaden. Het goede nieuws is dat, wanneer het is uitgerust met meer informatie, een mediabewust publiek met bewustzijn en oordeelsvermogen kan handelen om deze dreiging het hoofd te bieden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen