Skip to main content

Microsoft: Rusland bereidt cyberoffensief voor tegen Oekraine deze winter

Er is een voorbereiding bezig van een Russisch cyberoffensief tegen Oekraine deze winter. Dit meldt Clint Watts, algemeen directeur, Digital Threat Analysis Center bij Microsoft. Zoals we hieronder uitgebreider rapporteren, heeft Moskou in de nasleep van Russische verliezen op het slagveld voor Oekraine dit najaar zijn meervoudige hybride technologie aanpak geintensiveerd om druk uit te oefenen op de bronnen van Kiev s militaire en politieke steun, zowel binnenlands als buitenlands. Deze aanpak omvatte destructieve raketten en cyberaanvallen op civiele infrastructuur in Oekraine, cyberaanvallen op Oekraiense en nu buitenlandse toeleveringsketens, en cyber ondersteunde beinvloedingsoperaties bedoeld om de politieke steun van de VS, de EU en de NAVO voor Oekraine te ondermijnen, en om het vertrouwen en de vastberadenheid van de Oekraiense burgers aan het wankelen te brengen.

Watss schrijft:

In de afgelopen maanden hebben cyberdreigingsactoren die gelieerd zijn aan de Russische militaire inlichtingendienst vernietigende ruitenwisseraanvallen uitgevoerd op netwerken van energie-, water- en andere kritieke infrastructuurorganisaties in Oekraine, terwijl raketaanvallen de stroom- en watervoorziening voor burgers in het hele land uitschakelden. Russische militaire operators breidden ook destructieve cyberactiviteiten buiten Oekraine uit naar Polen, een cruciaal logistiek knooppunt, in een mogelijke poging om de beweging van wapens en voorraden naar het front te verstoren.

Ondertussen probeert de Russische propaganda de intensiteit van de onenigheid van de bevolking over energie en inflatie in heel Europa te versterken door geselecteerde verhalen online te stimuleren via aan de staat gelieerde media en sociale media-accounts om gekozen functionarissen en democratische instellingen te ondermijnen. Tot op heden hebben deze slechts een beperkte publieke impact gehad, maar ze zijn een voorafschaduwing van wat in de komende winter verbredende tactieken kunnen worden.

Wij zijn van mening dat deze recente trends erop wijzen dat de wereld in de loop van deze winter voorbereid moet zijn op verschillende mogelijke Russische aanvallen in het digitale domein. Ten eerste kunnen we een voortzetting verwachten van het Russische cyberoffensief tegen Oekraiense kritieke infrastructuur. We moeten ook voorbereid zijn op de mogelijkheid dat de recente uitvoering door Russische militaire inlichtingendiensten van een ransomware-achtige aanval – bekend als Prestige – in Polen een voorbode kan zijn dat Rusland cyberaanvallen verder uitbreidt tot buiten de grenzen van Oekraine. Dergelijke cyberoperaties kunnen gericht zijn op die landen en bedrijven die Oekraine deze winter voorzien van vitale toeleveringsketens van hulp en wapens.

Ten tweede moeten we er ook op voorbereid zijn dat beinvloedingsoperaties die gericht zijn op Europa parallel aan cyberdreigingsactiviteiten worden uitgevoerd. Rusland zal proberen misbruik te maken van scheuren in de steun van de bevolking voor Oekrane om coalities te ondermijnen die essentieel zijn voor de veerkracht van Oekraine, in de hoop de humanitaire en militaire hulp die naar de regio stroomt te schaden. Het goede nieuws is dat, wanneer het is uitgerust met meer informatie, een mediabewust publiek met bewustzijn en oordeelsvermogen kan handelen om deze dreiging het hoofd te bieden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen