Skip to main content

D66 wil bijzondere eisen voor ledenadministratie politieke partijen

Politieke partijen verzamelen bijzondere persoonsgegevens van haar leden. Het is daarom van groot belang dat deze informatie goed wordt beveiligd. D66 wil daarom dat de overheid strenge eisen stelt aan politieke partijen, zoals de installatie van een secretaris die verantwoordelijk is voor de ledenadministratie.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die zijn ingediend door Hind Dekker-Abdulaziz (D66). Deze vragen zijn gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot.

Forum voor Democratie getroffen door datalek

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is het datalek bij Forum voor Democratie begin december. Een onbekend iemand wist de volledige ledenadministratie van de partij te downloaden. Hierdoor beschikte hij over voor- en achternamen, woonadressen, geboortedata, contact- en locatiegegevens, en bankrekeningnummers van 92.901 Nederlanders. Door het datalek lagen niet alleen de persoonlijke gegevens van de huidige leden voor het oprapen: ook voormalige leden zoals oost Eerdmans, Annabel Nanninga, Henk Otten, Wybren van Haga en Eva Vlaardingenbroek waren de dupe van het lek.

De oorzaak van het lek werd gevonden in de ForumApp, een applicatie die partijleider Thierry Baudet eind november op het partijcongres had gelanceerd. De applicatie was verbonden met de back-end van de website van Forum voor Democratie. Eenmaal ingelogd bleek het mogelijk om gegevens van andere leden op te vragen. De app controleerde niet of je daarvoor de juiste permissie had. Zodoende kon iedereen die was ingelogd geautomatiseerd de persoonlijke gegevens van anderen raadplegen en downloaden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen