Skip to main content

Security awareness wordt de trend van 2023

De pandemie, de tekorten in toeleveringsketens, het gebrek aan personeel en de daaraan gerelateerde vaardigheidskloof brengen dit jaar veel onzekerheden en wisselvalligheden met zich mee in de omgeving waarin we werken. Dit beinvloedt ook het IT Trendsonderzoek dat Supply Value ieder jaar samen met Computable uitvoert. In totaal 23 trends werden onderzocht onder it professionals en security awareness is de belangrijkste trend voor 2023.

Dat security awareness op de eerste plek van het IT Trendsonderzoek is geeindigd, kent daarom een actuele verklaring. Respondenten geven namelijk aan dat het cruciaal is om zoveel mogelijk kwetsbaarheden uit te sluiten en een zo robuust mogelijke continuiteit van it en daarmee de organisatie te waarborgen. Ook blijft security awareness erg belangrijk voor de betrouwbaarheid van de dienstverlening naar klanten en ketenpartners toe.

De top drie van het IT Trendsonderzoek wordt verder aangevuld met respectievelijk datagedreven besluitvorming en business intelligence. Met datagedreven besluitvorming worden data vanuit de hele organisatie verzameld en geanalyseerd alvorens beslissingen worden genomen waarmee meer zekerheid en overzicht wordt gecreeerd over de gehele organisatie. Ook met business intelligence wordt informatie en kennis consequent gebruikt om betere beslissingen te nemen. Zo wordt de business ondersteund met datagedreven werken.

Data

Data cleaning & preparation (4) en in- en outsourcing (5) volgen de top drie op. De eerste ontwikkeling zorgt ervoor dat data nauwkeurig kunnen worden gebruikt in de organisatie. Het opschonen van data is een uitdagende en tijdrovende klus. Dit jaar zien we dat de prioriteit hiervan enorm is toegenomen ten opzichte van vorige jaren. Voor In- en outsourcing geldt dat het een steeds belangrijkere keuze wordt wat van de it in eigen beheer te houden en wat uit te besteden. Het expliciet uitdenken van een it-sourcingstrategie blijkt steeds meer prioriteit te krijgen. Dit wordt ook bevestigd in het onderzoek van Supply Value waar de helft van alle respondenten al veel prioriteit aan dit onderwerp geeft.

Ketenoptimalisatie (6) en data governance (7) staan in de tweede helft van de top tien it-trends. Het optimaal inrichten van de keten wordt door meer dan de helft van de respondenten als hoge prioriteit aangemerkt waarmee het krachtveld van concurrentie tussen bedrijven verschuift naar concurrentie tussen ketens. Een groot aantal van de respondenten geeft daarnaast aan redelijk tot zeer bekend te zijn met data governance waarbij het regelmatig genoemd wordt als een topprioriteit binnen de organisatie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen