Skip to main content

Britse NCSC: Wees alert op Russische en Iraanse spearphishing

Het Britse National Cyber Security Centre, NCSC, waarschuwt voor twee spearphishing campagnes. De campagnes zijn opgezet door Russische en Iraanse aanvallers. In beide gevallen proberen de aanvallers online inloggegevens buit te maken en toegang te krijgen tot gevoelige systemen.

De campagnes zijn toegeschreven aan respectievelijk de Russische groepering SEABORGIUM en de Iraanse groepering TA453, ook bekend als APT42. Beide groepering richten zich met hun aanvallen op onder meer personen die werkzaam zijn bij overheidsorganisaties, NGO s, denktanks, defensiebedrijven en academische instellingen. Denk echter ook aan politici, activisten en journalisten.

Spearphishing

De groepen richten zich op spearphishingaanvallen. Dit is een vorm van phishing die is toegespitst op een specifiek slachtoffer, wat de kans dat een slachtoffer getroffen wordt aanzienlijk vergroot. Zo onderzoeken de aanvallers bijvoorbeeld activiteiten van een slachtoffer en maken vervolgens een phishingmail die specifiek is toegespitst op deze activiteiten. De phishingmail sluit hierdoor beter aan op het slachtoffer, met als doel argwaan te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen