EU doet een toegeving aan de VS met het trans Atlantisch kader voor gegevensbescherming

Bedrijven wachten al sinds 2020 op een wettelijk kader om persoonsgegevens van Europese burgers naar de Verenigde Staten te sturen. Europese privacyregels zijn echter moeilijk verzoenbaar met Amerikaanse wetten. Dus leggen politici nu de laatste hand aan een akkoord dat naar alle waarschijnlijkheid wat later opnieuw vernietigd zal worden.

Vanaf de lente zal er opnieuw een wettelijk kader zijn om gegevens over Europese burgers naar Amerika te sturen. De regulering bestond in het verleden al op twee momenten, maar moest steeds herzien worden omdat niet aan alle Europese wetgeving van gegevensbescherming voldaan was.     

Lisa De Smet, hoofdadviseur gegevensbescherming bij Cranium, verwacht niet dat het aankomende Privacy Shield een controle van het Hof van Justitie van de EU doorstaat: Ik verwacht dat het kader opnieuw wordt aangevochten omdat er in essentie weinig is gewijzigd.

GDPR-kwestie

Het trans-Atlantisch kader moet Europese regels verzoenen met de Amerikaanse grondwet. Heel wat principes uit beide wetgevingen staan alleen haaks op elkaar, wat de situatie erg complex maakt. Er is veel meer tijd nodig om tot een akkoord te komen dat zonder problemen langs het Europees Hof van Justitie passeert. De Amerikaanse grondwet verander je gewoon niet van vandaag op morgen.

Dat bewees het verleden al. Persoonsgegevens verzenden naar de VS was voor 2020 namelijk mogelijk door het Privacy Shield. In het Hof van Justitie van de EU vernietigde Schrems II het wettelijk kader. Het arrest kreeg de naam van de aanklager, Max Schrems. Dezelfde persoon die ook de voorloper van het Privacy Shield liet nietig verklaren in 2015.

Beide wettelijke kaders sneuvelden in de rechtbank doordat ze privacyregels van lidstaten van de EU schonden. Deze privacyregels zijn uiteindelijk samengebracht onder de GDPR, dat dienst doet als instrument van de EU om economische grootmachten uit de technologische wereld in toom te houden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen