Skip to main content

EU doet een toegeving aan de VS met het trans Atlantisch kader voor gegevensbescherming

Bedrijven wachten al sinds 2020 op een wettelijk kader om persoonsgegevens van Europese burgers naar de Verenigde Staten te sturen. Europese privacyregels zijn echter moeilijk verzoenbaar met Amerikaanse wetten. Dus leggen politici nu de laatste hand aan een akkoord dat naar alle waarschijnlijkheid wat later opnieuw vernietigd zal worden.

Vanaf de lente zal er opnieuw een wettelijk kader zijn om gegevens over Europese burgers naar Amerika te sturen. De regulering bestond in het verleden al op twee momenten, maar moest steeds herzien worden omdat niet aan alle Europese wetgeving van gegevensbescherming voldaan was.     

Lisa De Smet, hoofdadviseur gegevensbescherming bij Cranium, verwacht niet dat het aankomende Privacy Shield een controle van het Hof van Justitie van de EU doorstaat: Ik verwacht dat het kader opnieuw wordt aangevochten omdat er in essentie weinig is gewijzigd.

GDPR-kwestie

Het trans-Atlantisch kader moet Europese regels verzoenen met de Amerikaanse grondwet. Heel wat principes uit beide wetgevingen staan alleen haaks op elkaar, wat de situatie erg complex maakt. Er is veel meer tijd nodig om tot een akkoord te komen dat zonder problemen langs het Europees Hof van Justitie passeert. De Amerikaanse grondwet verander je gewoon niet van vandaag op morgen.

Dat bewees het verleden al. Persoonsgegevens verzenden naar de VS was voor 2020 namelijk mogelijk door het Privacy Shield. In het Hof van Justitie van de EU vernietigde Schrems II het wettelijk kader. Het arrest kreeg de naam van de aanklager, Max Schrems. Dezelfde persoon die ook de voorloper van het Privacy Shield liet nietig verklaren in 2015.

Beide wettelijke kaders sneuvelden in de rechtbank doordat ze privacyregels van lidstaten van de EU schonden. Deze privacyregels zijn uiteindelijk samengebracht onder de GDPR, dat dienst doet als instrument van de EU om economische grootmachten uit de technologische wereld in toom te houden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen