Skip to main content

EU doet een toegeving aan de VS met het trans Atlantisch kader voor gegevensbescherming

Bedrijven wachten al sinds 2020 op een wettelijk kader om persoonsgegevens van Europese burgers naar de Verenigde Staten te sturen. Europese privacyregels zijn echter moeilijk verzoenbaar met Amerikaanse wetten. Dus leggen politici nu de laatste hand aan een akkoord dat naar alle waarschijnlijkheid wat later opnieuw vernietigd zal worden.

Vanaf de lente zal er opnieuw een wettelijk kader zijn om gegevens over Europese burgers naar Amerika te sturen. De regulering bestond in het verleden al op twee momenten, maar moest steeds herzien worden omdat niet aan alle Europese wetgeving van gegevensbescherming voldaan was.     

Lisa De Smet, hoofdadviseur gegevensbescherming bij Cranium, verwacht niet dat het aankomende Privacy Shield een controle van het Hof van Justitie van de EU doorstaat: Ik verwacht dat het kader opnieuw wordt aangevochten omdat er in essentie weinig is gewijzigd.

GDPR-kwestie

Het trans-Atlantisch kader moet Europese regels verzoenen met de Amerikaanse grondwet. Heel wat principes uit beide wetgevingen staan alleen haaks op elkaar, wat de situatie erg complex maakt. Er is veel meer tijd nodig om tot een akkoord te komen dat zonder problemen langs het Europees Hof van Justitie passeert. De Amerikaanse grondwet verander je gewoon niet van vandaag op morgen.

Dat bewees het verleden al. Persoonsgegevens verzenden naar de VS was voor 2020 namelijk mogelijk door het Privacy Shield. In het Hof van Justitie van de EU vernietigde Schrems II het wettelijk kader. Het arrest kreeg de naam van de aanklager, Max Schrems. Dezelfde persoon die ook de voorloper van het Privacy Shield liet nietig verklaren in 2015.

Beide wettelijke kaders sneuvelden in de rechtbank doordat ze privacyregels van lidstaten van de EU schonden. Deze privacyregels zijn uiteindelijk samengebracht onder de GDPR, dat dienst doet als instrument van de EU om economische grootmachten uit de technologische wereld in toom te houden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen