Skip to main content

NS mag Chinese camera s in treinen blijven gebruiken

In 99 nieuwe treinen van NS worden zo n 5.000 toezichtscamera s van een Chinese fabrikant geinstalleerd. Twee Kamerleden van de VVD vonden dat onacceptabel, omdat niet bekend zou zijn of Chinese inlichtingendiensten de beelden zouden kunnen zien. Staatssecretaris Heijnen van I en W ziet echter geen bezwaren.

Volgens de staatssecretaris kan NS het beste zelf oordelen over het gebruik van Chinese toezichtcamera s. Overigens heeft niet NS voor de camera s gekozen, maar de fabrikant die de treinen bouwt. De twee VVD-Kamerleden Rajkowski en Minhas vonden het onacceptabel dat miljoenen Nederlanders straks geobserveerd worden door camera s waarvan niet zeker is of ze al of niet toegankelijk zijn voor Chinese inlichtingendiensten en stelden daarom vragen. Die heeft staatssecretaris Heijnen nu beantwoord. Volgens hem is de inzet van Chinese apparatuur in de vitale sector niet per definitie onwenselijk en zal het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen onderzoek naar de Chinese camera s doen.

Verschillende maatregelen
NS liet eerder weten dat verschillende maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat hackers van buitenaf bij de beelden of de besturing van de camera s kunnen komen. Zo hebben de toezichtcamera s alleen verbinding via een afgesloten en beveiligd (intern) netwerk dat niet is gekoppeld aan internet. Rajkowski en Minhas waren hierdoor nog niet overtuigd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen