NS mag Chinese camera s in treinen blijven gebruiken

In 99 nieuwe treinen van NS worden zo n 5.000 toezichtscamera s van een Chinese fabrikant geinstalleerd. Twee Kamerleden van de VVD vonden dat onacceptabel, omdat niet bekend zou zijn of Chinese inlichtingendiensten de beelden zouden kunnen zien. Staatssecretaris Heijnen van I en W ziet echter geen bezwaren.

Volgens de staatssecretaris kan NS het beste zelf oordelen over het gebruik van Chinese toezichtcamera s. Overigens heeft niet NS voor de camera s gekozen, maar de fabrikant die de treinen bouwt. De twee VVD-Kamerleden Rajkowski en Minhas vonden het onacceptabel dat miljoenen Nederlanders straks geobserveerd worden door camera s waarvan niet zeker is of ze al of niet toegankelijk zijn voor Chinese inlichtingendiensten en stelden daarom vragen. Die heeft staatssecretaris Heijnen nu beantwoord. Volgens hem is de inzet van Chinese apparatuur in de vitale sector niet per definitie onwenselijk en zal het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geen onderzoek naar de Chinese camera s doen.

Verschillende maatregelen
NS liet eerder weten dat verschillende maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat hackers van buitenaf bij de beelden of de besturing van de camera s kunnen komen. Zo hebben de toezichtcamera s alleen verbinding via een afgesloten en beveiligd (intern) netwerk dat niet is gekoppeld aan internet. Rajkowski en Minhas waren hierdoor nog niet overtuigd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen