Cybersecurity moet routine worden

Ondanks de zeventiende verjaardag van Data Protection Day en 42 jaar Data Protection Convention, blijft persoonlijke data torenhoog op de agenda van cybercriminelen staan.

Het blijft voor hen net zo makkelijk om aan deze data te komen als een paar jaar geleden: er gaat geen dag voorbij dat er niet ergens ter wereld een bedrijf wordt gehackt, gevoelige (persoonlijke) data op straat komt te liggen of ziekenhuizen worden gedupeerd wanneer talloze patientendossiers onbeschermd op internet verschijnen.

Upguard heeft enkele van de grootste datalekken op zijn blog vermeld: in totaal zijn sinds 2011 alleen al in de Verenigde Staten meer dan 38 miljoen gegevens gestolen bij datadiefstallen van ziekenhuizen. Ook Duitsland kreeg te maken met vergelijkbare incidenten, zoals recent in Lippe. Ondanks de sterk toenemende eisen voor gegevensbescherming en -beveiliging slaagt de security community er niet in gevoelige informatie te beschermen.

Het probleem is niet zozeer een gebrek aan implementatie van regelgeving, maar meer een gebrek aan het beveiligingsbewustzijn bij medewerkers van IT-beveiligingsprofessionals. Zij moeten namelijk steeds meer systemen en applicaties beheren en beveiligen. In het SANS 2022 Security Awareness Report merkt Lance Spitzner op dat voor cyberaanvallers over de hele wereld mensen de belangrijkste aanvalsvector zijn geworden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen