Het is riskant om alle vingerafdrukken, handtekeningen en pasfoto s van alle Nederlanders op een plek op te slaan. Daarvoor waarschuwt de toezichthouder voor privacy, de Autoriteit Persoonsgegevens. Die zegt dat het kabinet met de plannen voor centrale opslag de grote privacyrisico s niet goed meeweegt.
De waakhond adviseert het kabinet om de plannen grondig aan te passen of anders in te trekken. Voorzitter Aleid Wolfsen spreekt in een verklaring van een goudmijn voor cybercriminelen. In plaats van in te moeten breken in de databases van ruim driehonderd gemeenten zijn criminelen straks met een hack klaar. Volgens de autoriteit legt het kabinet niet goed uit waarom de centrale opslag nodig is en worden de nadelen niet goed in kaart gebracht.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.