Skip to main content

Hard signaal privacywaakhond: witwaswet is onrechtmatig

Het kabinet wil het witwassen van crimineel geld aanpakken met een nieuwe wet, maar die wet zelf is onrechtmatig en een te grote inbreuk op de privacy. Dat zei Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De toezichthouder geeft een ongewoon hard signaal af over het wetsvoorstel van het kabinet. Als de nieuwe wet wordt aangenomen, maakt die mogelijk dat banken gezamenlijk alle bankbetalingen boven de 100 euro in de gaten mogen houden. Bij bedrijven mogen de banken zelfs alle transacties gezamenlijk gaan monitoren.

Massaal volgen van mensen

Wolfsen zegt dat deze wet zo niet aangenomen kan worden, met het idee van het massaal volgen van mensen. Hij dreigt de uitvoering ervan te blokkeren als de Tweede Kamer wel voor het voorstel stemt. Wolfsen denkt dat de rechter hem dan gelijk zal geven dat deze wet in strijd is met andere wetten.

Maar volgens het kabinet helpt de nieuwe wet in de strijd tegen zware criminaliteit. Het aanpakken van crimineel geld is hard nodig, omdat het geld een aantrekkingskracht kan hebben op jongeren, is de redenering. Bovendien wordt de misdaad zelf er ook mee gefinancierd. De georganiseerde misdaad heeft geld nodig om bijvoorbeeld ambtenaren om te kopen of om andere criminelen in te huren om iemand te laten vermoorden.

Poortwachtersfunctie

Banken hebben nu ook al een rol in de bestrijding van criminaliteit, de zogenoemde poortwachtersfunctie. Om criminele klanten te weren van het betalingsverkeer moeten ze klantonderzoek doen en verdachte transacties melden bij de autoriteiten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen