Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak

Ook in 2023 is er nog altijd grote onduidelijkheid over de toekomst van Google Analytics in Nederland. Een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, dat mogelijk een verbod oplegt, had in 2022 moeten worden afgerond, maar dat is niet gelukt. Toezichthouders in Europa oordelen intussen verschillend over de zaak.

De Autoriteit Persoonsgegevens plaatste een jaar geleden een informatiepagina over Google Analytics waarin werd gewaarschuwd dat het gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan. Er is echter nog altijd geen besluit genomen. Europese lidstaten lijken totaal verschillend te denken over het programma.

Waarschuwing

De waarschuwing voor een mogelijk einde in Nederland werd verstuurd nadat de Oostenrijkse Datenschutzbehorde (DSB) stelde dat het gebruik van het programma niet conform de AVG-regelgeving is. Met Google Analytics zou er in alle gevallen persoonlijke data naar Google in de Verenigde Staten worden verstuurd, zoals IP-adressen en browserparameters.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen