Skip to main content

Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak

Ook in 2023 is er nog altijd grote onduidelijkheid over de toekomst van Google Analytics in Nederland. Een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, dat mogelijk een verbod oplegt, had in 2022 moeten worden afgerond, maar dat is niet gelukt. Toezichthouders in Europa oordelen intussen verschillend over de zaak.

De Autoriteit Persoonsgegevens plaatste een jaar geleden een informatiepagina over Google Analytics waarin werd gewaarschuwd dat het gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan. Er is echter nog altijd geen besluit genomen. Europese lidstaten lijken totaal verschillend te denken over het programma.

Waarschuwing

De waarschuwing voor een mogelijk einde in Nederland werd verstuurd nadat de Oostenrijkse Datenschutzbehorde (DSB) stelde dat het gebruik van het programma niet conform de AVG-regelgeving is. Met Google Analytics zou er in alle gevallen persoonlijke data naar Google in de Verenigde Staten worden verstuurd, zoals IP-adressen en browserparameters.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen