Skip to main content

Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?

Mag iemand een foto van mij op sociale media plaatsen zonder dat ik daar toestemming voor heb gegeven? Mogen journalisten op straat beelden van mij maken en deze in de media gebruiken? Of mogen festivals, zoals bijvoorbeeld Bospop, foto s met bezoekers erop gebruiken voor promotionele doeleinden? Vragen die allemaal te maken hebben met onze privacy. In het kader van de Dag van de Privacy geeft advocaat Ralf Stoks van Aben en Slag Advocaten uit Weert meer uitleg over wat er wel en niet mag.

AVG

Om burgers, als het gaat om hun privacy, te beschermen is in 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in het leven geroepen. Deze wet zorgt ervoor dat je tegenwoordig meer rechten hebt als bedrijven, of organisaties aan de haal gaan met jouw persoonlijke gegevens. Dat wil niet zeggen dat er als het gaat om plaatsen van foto s en filmpjes niets meer mag. Ook moet er onderscheid gemaakt worden in wie dit materiaal plaatst. Voor burgers gelden er weer andere regels dan voor bedrijven of de journalistiek. In onderstaande video legt advocaat Stoks precies uit welke rechten en plichten iedere groep heeft.

Meer informatie over de AVG is overigens te vinden op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Ongewenste beelden op het internet

Advocaat Stoks raadt aan om bij vermeend misbruik van persoonsgegevens in eerste instantie contact op te nemen met het bedrijf of de organisatie dat zich eraan schuldig zou maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
Verder lezen
Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine
Verder lezen
Securitydreigingen in de lift door AI, voorspellen niet alleen security en AI bedrijven
Verder lezen
AP: privacy is een grondrecht, niet alleen voor rijke mensen
Verder lezen
Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels
Verder lezen
Centric en NFIR samen gemeentelijke cybersecuritymarkt op
Verder lezen
Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico
Verder lezen
Privacy autisme Rotterdamse D66 boert weer op
Verder lezen
Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?
Verder lezen
Expert: Accountant kan alleen vanuit zorgplicht kijken naar EU cyberveiligheidsrichtlijn NIS2
Verder lezen