Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?

Mag iemand een foto van mij op sociale media plaatsen zonder dat ik daar toestemming voor heb gegeven? Mogen journalisten op straat beelden van mij maken en deze in de media gebruiken? Of mogen festivals, zoals bijvoorbeeld Bospop, foto s met bezoekers erop gebruiken voor promotionele doeleinden? Vragen die allemaal te maken hebben met onze privacy. In het kader van de Dag van de Privacy geeft advocaat Ralf Stoks van Aben en Slag Advocaten uit Weert meer uitleg over wat er wel en niet mag.

AVG

Om burgers, als het gaat om hun privacy, te beschermen is in 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in het leven geroepen. Deze wet zorgt ervoor dat je tegenwoordig meer rechten hebt als bedrijven, of organisaties aan de haal gaan met jouw persoonlijke gegevens. Dat wil niet zeggen dat er als het gaat om plaatsen van foto s en filmpjes niets meer mag. Ook moet er onderscheid gemaakt worden in wie dit materiaal plaatst. Voor burgers gelden er weer andere regels dan voor bedrijven of de journalistiek. In onderstaande video legt advocaat Stoks precies uit welke rechten en plichten iedere groep heeft.

Meer informatie over de AVG is overigens te vinden op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Ongewenste beelden op het internet

Advocaat Stoks raadt aan om bij vermeend misbruik van persoonsgegevens in eerste instantie contact op te nemen met het bedrijf of de organisatie dat zich eraan schuldig zou maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen