Dag van de Privacy: Mag iemand een foto van mij op social media plaatsen?

Mag iemand een foto van mij op sociale media plaatsen zonder dat ik daar toestemming voor heb gegeven? Mogen journalisten op straat beelden van mij maken en deze in de media gebruiken? Of mogen festivals, zoals bijvoorbeeld Bospop, foto s met bezoekers erop gebruiken voor promotionele doeleinden? Vragen die allemaal te maken hebben met onze privacy. In het kader van de Dag van de Privacy geeft advocaat Ralf Stoks van Aben en Slag Advocaten uit Weert meer uitleg over wat er wel en niet mag.

AVG

Om burgers, als het gaat om hun privacy, te beschermen is in 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in het leven geroepen. Deze wet zorgt ervoor dat je tegenwoordig meer rechten hebt als bedrijven, of organisaties aan de haal gaan met jouw persoonlijke gegevens. Dat wil niet zeggen dat er als het gaat om plaatsen van foto s en filmpjes niets meer mag. Ook moet er onderscheid gemaakt worden in wie dit materiaal plaatst. Voor burgers gelden er weer andere regels dan voor bedrijven of de journalistiek. In onderstaande video legt advocaat Stoks precies uit welke rechten en plichten iedere groep heeft.

Meer informatie over de AVG is overigens te vinden op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Ongewenste beelden op het internet

Advocaat Stoks raadt aan om bij vermeend misbruik van persoonsgegevens in eerste instantie contact op te nemen met het bedrijf of de organisatie dat zich eraan schuldig zou maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen