Skip to main content

Russische hackers vallen ziekenhuizen aan om steun aan Oekraine

De pro Russische hackersgroep Killnet zit achter de cyberaanval waar het Universitair Medisch Centrum Groningen, UMCG, sinds zaterdag mee te maken heeft. Meer ziekenhuizen in Nederland zijn doelwit. Dat stellen specialisten van Z CERT, de instantie die de zorg bijstaat bij problemen die te maken hebben met cybersecurity.

Killnet heeft aanvallen aangekondigd op landen die Oekraine helpen in de oorlog tegen Rusland, waaronder Nederland. Een aantal ziekenhuizen in Nederland is doelwit van de hackersgroep, meldt Z-CERT. 

Het gaat om DDoS-aanvallen (distributed denial-of-service). De impact lijkt vooralsnog mee te vallen, zegt de woordvoerder van Z-CERT. Ook een woordvoerster van het UMCG liet maandagochtend weten dat de zorg voor patienten gewoon door kan gaan.

Alleen de website van het UMCG ligt eruit. De website met de medische dossiers van UMCG-patienten is volgens het ziekenhuis niet aangetast. Patienten kunnen daardoor nog steeds hun ziektegeschiedenis, operaties, medicijnen en afspraken inzien.

Volgens het UMCG lijkt het erop alsof de DDos-aanval in golven komt en gaat. Soms houdt het even op, en dan begint het weer. Op dit moment is het even rustig, maar we weten niet of het nu dus ook echt stopt, zei de woordvoerster.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Samenhang Europese digitale wetgeving: voorbereiding voor gemeenten
Tussen nu en 2026 krijg je als gemeente te maken met maar liefst 13 nieuwe wetten die de digitale toekomst van Europa vormgeven. Deze nieuwe digitale wetten hebben veel invloed op wat gemeenten doen. Om deze gevolgen beter te begrijpen, heeft de VNG een impactanalyse uitgevoerd.
Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.

Meer recente berichten

Niemand wil een abonnement op Facebook of Instagram
Verder lezen
Schendingen van informatiebeveiliging door personeel richten evenveel schade aan als hacken, blijkt uit onderzoek van Kaspersky
Verder lezen
IBD publiceert aanpak cyberteam
Verder lezen
Overheid poogt data impasse te doorbreken
Verder lezen
Ministerie moet fraudesleepnetten in arme wijken definitief stoppen
Verder lezen
CIO beraad Rijk krijgt meerdere onderraden
Verder lezen
NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen