Skip to main content

CSR doet aanbevelingen voor versterking Nederlandse Cybersecuritystrategie

Op vrijdag 13 januari heeft de Cyber Security Raad, hierna de raad, een adviesbrief over de Nederlandse Cybersecuritystrategie, NLCS, aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid. De raad ziet de strategie als een goede basis voor de toekomst van onze digitale samenleving. Op een drietal aandachtsgebieden beveelt de raad versterking aan om zo ook de implementatie daadkrachtiger te maken. Zo adviseert de raad aan het kabinet om de regie op cybersecurity op alle niveaus te verstevigen en aanvullende interventies te plegen die bijdragen aan het versterken van onze digitale autonomie. Ook vraagt de raad extra aandacht voor kennisontwikkeling, onderzoek en innovatie, met de focus op het opleiden en aantrekken van voldoende cybersecuritypersoneel en centrale overheidsinvestering in een aantal essentiele onderzoeksthema s.

Verstevigen regie cybersecurity op alle niveaus

Om de doelen uit de NLCS (op tijd) te kunnen behalen is de raad van mening dat de regie op cybersecurity op alle niveaus moet worden versterkt. Zo is nu onvoldoende inzichtelijk hoe de NLCS samenhangt met initiatieven op het gebied van digitalisering die kort na deze strategie door andere departementen gepubliceerd zijn en dient ook de koppeling met toekomstige strategische initiatieven expliciet te worden gemaakt. Dit kan mede aanleiding zijn om ook doelstellingen in de NLCS zelf aan te passen om zo de wendbaarheid te vergroten. De raad heeft in zijn advies daarnaast een aantal tactische kanttekeningen geplaatst voor de uitvoering. Dit is input voor het integrale sturingsmodel op de NLCS dat momenteel in ontwikkeling is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen