Skip to main content

CSR doet aanbevelingen voor versterking Nederlandse Cybersecuritystrategie

Op vrijdag 13 januari heeft de Cyber Security Raad, hierna de raad, een adviesbrief over de Nederlandse Cybersecuritystrategie, NLCS, aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid. De raad ziet de strategie als een goede basis voor de toekomst van onze digitale samenleving. Op een drietal aandachtsgebieden beveelt de raad versterking aan om zo ook de implementatie daadkrachtiger te maken. Zo adviseert de raad aan het kabinet om de regie op cybersecurity op alle niveaus te verstevigen en aanvullende interventies te plegen die bijdragen aan het versterken van onze digitale autonomie. Ook vraagt de raad extra aandacht voor kennisontwikkeling, onderzoek en innovatie, met de focus op het opleiden en aantrekken van voldoende cybersecuritypersoneel en centrale overheidsinvestering in een aantal essentiele onderzoeksthema s.

Verstevigen regie cybersecurity op alle niveaus

Om de doelen uit de NLCS (op tijd) te kunnen behalen is de raad van mening dat de regie op cybersecurity op alle niveaus moet worden versterkt. Zo is nu onvoldoende inzichtelijk hoe de NLCS samenhangt met initiatieven op het gebied van digitalisering die kort na deze strategie door andere departementen gepubliceerd zijn en dient ook de koppeling met toekomstige strategische initiatieven expliciet te worden gemaakt. Dit kan mede aanleiding zijn om ook doelstellingen in de NLCS zelf aan te passen om zo de wendbaarheid te vergroten. De raad heeft in zijn advies daarnaast een aantal tactische kanttekeningen geplaatst voor de uitvoering. Dit is input voor het integrale sturingsmodel op de NLCS dat momenteel in ontwikkeling is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
Verder lezen
Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine
Verder lezen
Securitydreigingen in de lift door AI, voorspellen niet alleen security en AI bedrijven
Verder lezen
AP: privacy is een grondrecht, niet alleen voor rijke mensen
Verder lezen
Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels
Verder lezen
Centric en NFIR samen gemeentelijke cybersecuritymarkt op
Verder lezen
Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico
Verder lezen
Privacy autisme Rotterdamse D66 boert weer op
Verder lezen
Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?
Verder lezen
Expert: Accountant kan alleen vanuit zorgplicht kijken naar EU cyberveiligheidsrichtlijn NIS2
Verder lezen