Skip to main content

Passend beveiligen, hoe doe je dat?

Steeds vaker is in wet en regelgeving de verplichting opgenomen om systemen en data passend te beveiligen. Het is voor organisaties lang niet altijd even duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Want wanneer is informatiebeveiliging nu precies passend te noemen? Aan de hand van sanctiebesluiten van de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, belichten Jeroen van Helden en Michelle Wijnant tien belangrijke aandachtspunten.

De tijd dat het domein van informatiebeveiliging enkel iets was voor IT ers is voorbij. Steeds vaker is in wet- en regelgeving de verplichting opgenomen om systemen en data te beveiligen. Nalatigheid kan resulteren in civielrechtelijke aansprakelijkheid of sancties van toezichthouders. Met de voorgestelde NIS2-richtlijn komt ook bestuurdersaansprakelijkheid nadrukkelijk in het vizier. Het is daarom belangrijker dan ooit dat IT ers basiskennis hebben van risicomanagement en het relevante juridisch kader en dat juristen ten minste een redelijk begrip hebben van het vakgebied informatiebeveiliging. Dit artikel poogt aan die kruisbestuiving een bijdrage te leveren.

Op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moet iedere organisatie technische en organisatorische maatregelen nemen om informatiesystemen die persoonsgegevens verwerken passend te beveiligen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de stand van de techniek, de uitvoeringskosten, de risico s voor betrokkenen en met de aard, de omvang, de context en de verwerkingsdoeleinden. Kort samengevat: hoe gevoeliger en omvangrijker de data, hoe strenger de eisen; hoe goedkoper en gebruikelijker een maatregel, hoe eerder deze moet worden toegepast.

Sancties

De afgelopen jaren legde de AP ten minste tien administratieve boetes en-of dwangsommen op wegens gebrekkige informatiebeveiliging. Voor geen enkele andere AVG-verplichting werden door de AP zoveel sancties opgelegd. Dit onderstreept het centrale belang van de beveiligingsverplichting.

Tien aandachtspunten

Aan de hand van deze sanctiebesluiten worden hieronder tien aandachtspunten belicht voor het realiseren van een passende informatiebeveiliging. Voor iedere security expert zijn deze aandachtspunten vermoedelijk redelijk voor de hand liggend, maar dit maakt ze vanuit juridisch oogpunt niet minder belangrijk. Dit zijn immers de aspecten waar de AP als eerste oog voor heeft bij de beoordeling van de kwaliteit van de informatiebeveiliging binnen een organisatie. Het is het laaghangend fruit waar iedere organisatie minimaal aan zou moeten voldoen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen