Privacywetgeving: 3 belangrijke veranderingen

Het bijhouden van alle veranderingen in wet en regelgeving rondom privacy is voor het bedrijfsleven een flinke uitdaging, terwijl het voldoen aan alle regels tegelijkertijd onder een vergrootglas ligt. Stakeholders zoals klanten, werknemers en investeerders kijken steeds kritischer naar bedrijfsprocedures, ethiek en governance rondom privacy. Een goede ontwikkeling, want zo worden transparantie en consent steeds belangrijker voor organisaties en verschuift het zwaartepunt van wettelijke naleving naar geintegreerd gegevensbeheer en vertrouwelijk omgaan met klantgegevens.

Dankzij deze zichtbaarheid die stakeholders en bestuurskamers geven aan privacy, wordt het belangrijker om privacy inspanningen goed te integreren in de organisatie. Met als belangrijkste voorwaarde: werken met businesssystemen die je flexibiliteit geven, zodat je met de wind mee kunt waaien. Want dat de wind in het privacywetgevingslandschap ook dit jaar geregeld uit verschillende richtingen komt, staat vast.

Drie privacymijlpalen
Om ondernemers extra handvatten te bieden bij het efficient implementeren van nieuwe regelgeving, lichten we alvast drie belangrijke veranderingen van het komende jaar uit:

1.    Cookies van derden de deur uit

Google kondigde in 2020 aan te gaan starten met een uitfasering van het gebruik van cookies van derden. Oftewel, cookies waarmee bedrijven het internetgedrag van gebruikers in kaart kunnen brengen. Na wat vertraging zal de Chrome-browser dit soort cookies vanaf begin 2024 niet meer ondersteunen, en juist meer privacyvriendelijke alternatieven bieden. Enerzijds betekent dit een verschuiving in de huidige manier van adverteren en personalisatiemogelijkheden. Anderzijds biedt het bedrijven en marketeers allerlei nieuwe kansen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen