Digitale dimensie veiligheid steeds belangrijker

Op maandagavond 3 april vond in Utrecht het Bestuurdersdiner Veiligheid plaats. Dit diner wordt jaarlijks georganiseerd door het ministerie van JenV en de VNG. Ministers Yesilgoz, JenV, Weerwind, Rechtsbescherming, en staatssecretaris Van der Burg, JenV, gingen in gesprek met ongeveer 80 burgemeesters.

Vitale processen volledig afhankelijk van digitale systemen

VNG-voorzitter Jan van Zanen opende het diner met een toespraak. Daarin richtte hij zich vooral op digitalisering. We hebben er een wereld bij gekregen, digitalisering heeft ons veel moois gebracht. Maar hij wees ook op de keerzijde: ransomware, nepnieuws, het dark web, digitale spionage en cybercriminaliteit. Bovendien zijn vitale processen, zoals telecom, watervoorziening en financiele transacties, nu volledig afhankelijk van digitale systemen. Van Zanen: Digitalisering heeft effect op onze veiligheid. En veiligheid is onze verantwoordelijkheid.

Met sterke sociale basis minder kans op criminaliteit en ondermijning

Dat vraagt om weerbaarheid en een proactieve opstelling, aldus Van Zanen. De overheid moet op de ontwikkelingen vooruitlopen en daarbij voor alle mogelijke oplossingen openstaan. Daarbij legde hij ook de link tussen veiligheid en sociaal beleid: Als de sociale basis sterk is, hebben criminaliteit en ondermijning minder kans.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen