Skip to main content

Datalek na datalek: waarom het gevaarlijk is dat van bijna iedereen privegegevens op straat liggen

De kans is groot dat de gegevens die je achterliet bij een online enquete of bestelling in een webshop betrokken zijn bij een datalek. Het is belangrijk dat je altijd alert bent op verdachte telefoontjes.

Als je gebeld wordt door je eigen bank en de medewerker weet naast je naam ook je IBAN-nummer, je geboortedatum en hoeveel geld er op je rekening staat, dan komt dat heel betrouwbaar over. Maar de kans is aanwezig dat het helemaal niet je eigen bank is, maar een cybercrimineel die zich, met jouw gestolen gegevens, voordoet als je bank. Door de vele datalekken van de afgelopen jaren is er inmiddels van bijna iedereen wel informatie gelekt.

Steeds meer informatie bekend

Hoe meer informatie er van iemand bekend is, hoe makkelijker het is om iemand op te lichten, legt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uit. Als je naast een naam en mailadres ook een rekeningnummer, burgerservicenummer en geboortedatum van iemand weet, kun je het persoonlijker maken.

Ook directeur Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk zegt dat er van veel mensen steeds meer informatie bekend is: Als je wordt gebeld door een bank en die weet van alles over je, dan komt dat ontzettend legitiem over. De oplichters bereiden dat goed voor en dan gaat het al snel fout. Met alle gevolgen van dien.

Moeilijk te achterhalen

Van afgelopen jaar zijn er nog geen cijfers, maar in 2021 ontving de AP 24.866 meldingen van een datalek. Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, toen ontvingen ze er 23.976. Als een bedrijf slachtoffer is van een lek, is het belangrijk dat de klanten van wie de gegevens gelekt zijn, zo snel mogelijk worden ingelicht, zegt Wolfsen. Belangrijk is dat je dan alert bent op verdachte telefoontjes of mailtjes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen