Datalek na datalek: waarom het gevaarlijk is dat van bijna iedereen privegegevens op straat liggen

De kans is groot dat de gegevens die je achterliet bij een online enquete of bestelling in een webshop betrokken zijn bij een datalek. Het is belangrijk dat je altijd alert bent op verdachte telefoontjes.

Als je gebeld wordt door je eigen bank en de medewerker weet naast je naam ook je IBAN-nummer, je geboortedatum en hoeveel geld er op je rekening staat, dan komt dat heel betrouwbaar over. Maar de kans is aanwezig dat het helemaal niet je eigen bank is, maar een cybercrimineel die zich, met jouw gestolen gegevens, voordoet als je bank. Door de vele datalekken van de afgelopen jaren is er inmiddels van bijna iedereen wel informatie gelekt.

Steeds meer informatie bekend

Hoe meer informatie er van iemand bekend is, hoe makkelijker het is om iemand op te lichten, legt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uit. Als je naast een naam en mailadres ook een rekeningnummer, burgerservicenummer en geboortedatum van iemand weet, kun je het persoonlijker maken.

Ook directeur Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk zegt dat er van veel mensen steeds meer informatie bekend is: Als je wordt gebeld door een bank en die weet van alles over je, dan komt dat ontzettend legitiem over. De oplichters bereiden dat goed voor en dan gaat het al snel fout. Met alle gevolgen van dien.

Moeilijk te achterhalen

Van afgelopen jaar zijn er nog geen cijfers, maar in 2021 ontving de AP 24.866 meldingen van een datalek. Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, toen ontvingen ze er 23.976. Als een bedrijf slachtoffer is van een lek, is het belangrijk dat de klanten van wie de gegevens gelekt zijn, zo snel mogelijk worden ingelicht, zegt Wolfsen. Belangrijk is dat je dan alert bent op verdachte telefoontjes of mailtjes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen