Skip to main content

Datalek na datalek: waarom het gevaarlijk is dat van bijna iedereen privegegevens op straat liggen

De kans is groot dat de gegevens die je achterliet bij een online enquete of bestelling in een webshop betrokken zijn bij een datalek. Het is belangrijk dat je altijd alert bent op verdachte telefoontjes.

Als je gebeld wordt door je eigen bank en de medewerker weet naast je naam ook je IBAN-nummer, je geboortedatum en hoeveel geld er op je rekening staat, dan komt dat heel betrouwbaar over. Maar de kans is aanwezig dat het helemaal niet je eigen bank is, maar een cybercrimineel die zich, met jouw gestolen gegevens, voordoet als je bank. Door de vele datalekken van de afgelopen jaren is er inmiddels van bijna iedereen wel informatie gelekt.

Steeds meer informatie bekend

Hoe meer informatie er van iemand bekend is, hoe makkelijker het is om iemand op te lichten, legt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) uit. Als je naast een naam en mailadres ook een rekeningnummer, burgerservicenummer en geboortedatum van iemand weet, kun je het persoonlijker maken.

Ook directeur Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk zegt dat er van veel mensen steeds meer informatie bekend is: Als je wordt gebeld door een bank en die weet van alles over je, dan komt dat ontzettend legitiem over. De oplichters bereiden dat goed voor en dan gaat het al snel fout. Met alle gevolgen van dien.

Moeilijk te achterhalen

Van afgelopen jaar zijn er nog geen cijfers, maar in 2021 ontving de AP 24.866 meldingen van een datalek. Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, toen ontvingen ze er 23.976. Als een bedrijf slachtoffer is van een lek, is het belangrijk dat de klanten van wie de gegevens gelekt zijn, zo snel mogelijk worden ingelicht, zegt Wolfsen. Belangrijk is dat je dan alert bent op verdachte telefoontjes of mailtjes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen