Cyberincidenten: de werkelijkheid is nog erger

Een bedrijf op de drie maakte het afgelopen jaar minstens een cyberincident mee. Dat kost geld en doet medewerkers uitvallen. Hoe gaan beslissingsnemers in de Benelux daar mee om?

Elk jaar vinden in Belgie zo n 40.000 cybercriminaliteitsincidenten plaats, aldus recente data van technologiefederatie Agoria. En waarschijnlijk zijn het er nog een pak meer, zo blijkt nu uit de vierde editie van het jaarlijks onderzoek van Proximus naar cybersecurity in de Benelux.

De ICT-provider bevroeg, in samenwerking met Proximus SpearIT, Davinsi Labs en Telindus Nederlands en Luxemburg, 270 CEO s, CIO s en andere beslissingsnemers: hoe kijken zij naar cybersecurity?

Uit onze enquete blijkt dat een derde van de bedrijven het afgelopen jaar minstens een cybersecurity-incident meemaakte. In organisaties met meer dan 2.000 medewerkers gaat het zelfs om 60 procent, maar dat kan ook komen door een betere detectie. In een op de tien bedrijven zijn het zelfs meer dan tien incidenten, zegt Wouter Vandenbussche, Product Owner Cybersecurity bij Proximus.

Zulke incidenten hebben uiteraard een sterke impact. In een derde van de gevallen leidt het tot inactiviteit bij de medewerkers. Los daarvan heeft bijna de helft van de incidenten een grote financiele impact, vertelt Wouter.

Opzettelijke en accidentele incidenten

Ondernemingen ervaren zowel opzettelijke als accidentele incidenten, klinkt het. In 29 procent van de gevallen gaat het om een combinatie van beide. Bij de opzettelijke incidenten zien we vooral social engineering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen