Skip to main content

Cyberincidenten: de werkelijkheid is nog erger

Een bedrijf op de drie maakte het afgelopen jaar minstens een cyberincident mee. Dat kost geld en doet medewerkers uitvallen. Hoe gaan beslissingsnemers in de Benelux daar mee om?

Elk jaar vinden in Belgie zo n 40.000 cybercriminaliteitsincidenten plaats, aldus recente data van technologiefederatie Agoria. En waarschijnlijk zijn het er nog een pak meer, zo blijkt nu uit de vierde editie van het jaarlijks onderzoek van Proximus naar cybersecurity in de Benelux.

De ICT-provider bevroeg, in samenwerking met Proximus SpearIT, Davinsi Labs en Telindus Nederlands en Luxemburg, 270 CEO s, CIO s en andere beslissingsnemers: hoe kijken zij naar cybersecurity?

Uit onze enquete blijkt dat een derde van de bedrijven het afgelopen jaar minstens een cybersecurity-incident meemaakte. In organisaties met meer dan 2.000 medewerkers gaat het zelfs om 60 procent, maar dat kan ook komen door een betere detectie. In een op de tien bedrijven zijn het zelfs meer dan tien incidenten, zegt Wouter Vandenbussche, Product Owner Cybersecurity bij Proximus.

Zulke incidenten hebben uiteraard een sterke impact. In een derde van de gevallen leidt het tot inactiviteit bij de medewerkers. Los daarvan heeft bijna de helft van de incidenten een grote financiele impact, vertelt Wouter.

Opzettelijke en accidentele incidenten

Ondernemingen ervaren zowel opzettelijke als accidentele incidenten, klinkt het. In 29 procent van de gevallen gaat het om een combinatie van beide. Bij de opzettelijke incidenten zien we vooral social engineering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen