Skip to main content

Firmware: wat is het en waarom moet je het updaten?

Bijna iedereen is bekend met de termen hardware en software, maar er is nog een tussencategorie: firmware. Firmware bevat net als software code. Firmware is echter noodzakelijk om de hardware te laten functioneren. Daardoor kun je het ook niet zelf verwijderen of opnieuw installeren. Omdat jouw apparaten niet zonder firmware kunnen, is het echter wel belangrijk om te weten wat het is, hoe je het updatet en welke risico s het met zich meebrengt.

Wat is firmware?

De meeste stukken hardware op een moderne computer zijn complex genoeg dat ze hun eigen kleine computers nodig hebben om te kunnen werken. Verschillende onderdelen van de hardware, zoals de harde schijf, netwerkkaart, BIOS, toetsenbord, USB-drives en videokaarten hebben allemaal hun eigen microprocessor, geheugen en software. Deze zijn gescheiden van de CPU, het RAM-geheugen en andere componenten die deel uitmaken van de computer. De verzameling software op deze gescheiden onderdelen binnen je apparaat heet firmware.

Firmware zit niet alleen in onze computers. Het is ook aanwezig in de meeste elektronische apparaten die we gebruiken: onderdelen van mobiele telefoons, printers, digitale camera s, tv s, routers en auto-onderdelen. Allemaal hebben ze hun eigen aansturende software, oftewel firmware.

Verschil hardware, software en firmware

Bijna elk apparaat bestaat uit alle drie de onderdelen. Ze kunnen als volgt gedefinieerd worden:

  • Hardware: de fysieke componenten van een apparaat. Denk aan de interne componenten zoals een harde schijf in een computer of een processor in een smartphone. Ook randapparatuur, zoals een computermuis of beeldscherm, die je aan je computer verbindt, wordt vaak hardware genoemd. Met grote regelmaat wordt het woord hardware ook gebruikt voor een volledig apparaat met al zijn onderdelen, zoals een smartphone, tablet of laptop.
  • Software: de programma s die op een apparaat draaien. Denk aan een besturingssysteem, zoals Windows of iOS, of apps die je op je computer hebt geinstalleerd. Ook programma s als Microsoft Word of Spotify zijn software.
  • Firmware: software die al is geprogrammeerd in hardware. Sommige onderdelen, zoals de BIOS van een computer of software van een fotocamera, zijn al embedded in het apparaat. Meestal is deze software niet aan te passen en is deze essentieel voor de werking van het apparaat.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen